2024. április 19., péntek

Vidéki vallató

Egy gyilkossági ügy felgöngyölítése nyolc nő által
Mindenki gyanúsítgat mindenkit, mindenkinek van takargatnivalója, mindenkinek akad indítéka (Fotó: Molnár Edvárd)

Mindenki gyanúsítgat mindenkit, mindenkinek van takargatnivalója, mindenkinek akad indítéka (Fotó: Molnár Edvárd)

Krimikomédia ritkán látható színpadainkon, a szabadkai Népszínház Magyar Társulata ezt a hézagot igyekezett kitölteni legújabb előadásával, az Olja Đorđević által rendezett Nyolc nővel. A Robert Thomas műve alapján készült produkció egy gyilkossági ügyről és annak nyolc gyanúsítottjáról szól: egy téli napon, egy francia vidéki kúriában meggyilkolják a ház urát, és kiderül, hogy a tettes mindenképp a házban lévők között keresendő, elvégre a bűncselekmény időszakában más nem járhatott a tetthelyen, a kutyák nem ugattak, pedig azok minden idegent jeleznek. A történet végül is a nyolc nő közötti civakodásról szól, aminek az a célja, hogy rájöjjenek a gyilkos kilétére. Mindenki gyanúsítgat mindenkit, mindenkinek van takargatnivalója, mindenkinek akad indítéka. Vicces szituációk tömkelegét kínálja a történetvezetés, hiszen a leleplezettség, az aggodalom, a bizalmatlanság érzése remek táptalaja a kínos magyarázkodásnak. Meg is kapjuk bőven a viharos jeleneteket, a bősz vádaskodásokat és még harsányabb visszavágásokat, miközben az összefogás ujjongó pillanataiba is bekukkanthatunk, amikor heten a nyolcadikban megtalálni vélik a merénylőt.

Nemcsak a krimikomédia okán számít ritkaságnak az előadás, hanem azért is, mert kivételes alkalmakkor láthatunk csak ennyi nőt egyszerre a színpadon, legalábbis férfikollégák jelenléte nélkül. Kevés a csak nőkre írt darab. Ezúttal is akad azonban egy kakukktojás, hiszen a ház úrnőjének, Gabynak (Vicei Natália) a fiatalabbik lányát, Catherine-t egy férfiszínész, Baráth Attila alakítja. Az idősebb lány, Suzon szerepében Pámer Csillát láthatjuk, míg az anya oldaláról kegyelemből befogadott családtagok, a nagymama karakterét Sziráczky Katalin ölti magára, a nővért, Augustine-t pedig G. Erdélyi Hermina alakítja. Chanel, azaz Körmöci Petronella a lányok nevelőjeként, Louise pedig szobalányként kerül a történetbe, ahová időközben csöppen az apa testvére, Pierette, akinek szerepében Kalmár Zsuzsa látható.

A nyolc nő folytonos zavarodottsága kiváló élményeket hozhat, a többiektől való félelem, az érzés, hogy bárki lehet a tettes, senkiben nem bízhatnak meg, valóságos stresszáradat, amiből csak a válasz meglelésével szabadulhatnak. Végül megoldódik a bűnügy, az igazság hetük számára meglepetés.

Robert Thomas: Nyolc nő

A szabadkai Népszínház Magyar Társulatának harmadik bemutatója a 2014/2015-ös évadban.

Szereplők: Vicei Natália – Gaby, az anya, Pámer Csilla – Suzon, az idősebb lánya, Baráth Attila – Catherine, a fiatalabb lánya, Sziráczky Katalin – Mamy, a nagymama, G. Erdélyi Hermina – Augustine, Gaby nővére, Körmöci Petronella – Chanel, nevelőnő, Pesitz Mónika – Louise, az új szobalány, Kalmár Zsuzsa – Pierette, Gaby sógornője. Dramaturg, rendezőasszisztens: Brestányszki B. R. Díszlettervező: Dijana Radosavljević. Jelmeztervező: Marko Marasiuk. Zene: Irena Popović. Rendező: Olivera Đorđević.