2024. április 19., péntek

Kolumbia két lépésre a békétől

Hatalmas békemenettel üdvözölték Kolumbia fővárosában a szélsőbaloldali gerillákkal kötött legújabb megegyezést. Bogotában tízezrek vonultak fel a rendezvényen, amelyet Antanas Mockus főpolgármester szervezett. A tömegben volt Juan Manuel Santos államfő és családjának több tagja is. A felvonulást több latin-amerikai országból üdvözölték.

A résztvevők bátorították a kormányt, hogy folytassa a tárgyalásokat a gerillákkal. Az utcára vonultak egyszersmind szembehelyezkedtek azokkal a honfitársaikkal, akik megkérdőjelezik a béketárgyalások törvényességét és jelentőségét, az ellentábor ugyanis azt szeretné, ha a hadsereg teljesen felszámolná a gerillákat, s utána győztesként diktálná a békefeltételeket.

Az egyezkedés a szembenállók között még 2012 novemberében kezdődött a kubai fővárosban, Havannában. Fő célja a megbékélés, illetve a hadsereg és a szélsőbaloldali fegyveres mozgalmak közötti háború befejezése. A tárgyalóküldöttségek – kubai és norvég közvetítők segítségével – eddig már több eredményes megbeszélést folytattak, de még nem mindegyik vitás kérdésben tudtak megegyezni. A két fő vitapont közé tartozik a békefolyamatból születő új politikai mozgalmak demokratikus részvételének garanciája, valamint az igazságtétel és kárpótlás a konfliktus áldozatainak. Néhány napja megállapodtak az aknamezők egy részének felszámolásáról. Ezt sokan újabb előrelépésként értékelik, és ezt a több tízezer ember részvételével tartott bogotái szimpátiatüntetés is bizonyítja.

A gyalogsági aknák már több mint 11 ezer ember halálát és sebesülését okozták. A telepített maradék pusztító eszközök egy részének hatástalanításáról szóló megállapodást a kormány és a legjelentősebb gerillamozgalom, a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) képviselői írták alá.

A csoport már 1964 óta harcol a kormány ellen. Ilyen hosszú ideig tartó fegyveres felkelésre még nem volt példa Latin-Amerika történelmében. A FARC kezdettől fogva több jogot és megélhetést biztosító mezőgazdasági földterületeket követel a nagybirtokosok által kisemmizett vidéki szegények számára.

A több mint fél évszázada dúló belháborúban sok gerilla, katona és civil halt meg, hárommillióan kénytelenek voltak elmenekülni a szülőföldjükről. Hivatalos adatok szerint a konfliktusban 220 ezren vesztették életüket; más források ennek csaknem a háromszorosára becsülik az áldozatok számát.

A pusztításokba és a bizonytalanságba már mindenki nagyon belefáradt, legfőképp a lakosság. A FARC tavaly decemberben egyoldalúan, de határozatlan idejű tűzszünetet léptetett életbe.

Tette ezt abban a reményben, hogy intézkedésével hozzájárul a konfliktus lezárásához. A remények szerint a kormány és a marxista gerillák akár már az idén megköthetik a békét.