2024. április 25., csütörtök

Tovább csökkenhetnek a fizetések

Az elmúlt időszakban folyamatosan csökken a bérek reálértéke, de a tények jelenlegi állása szerint sajnos további csökkenéssel kell számolni. Ez azonban gyengítőleg hat a kormány takarékossági intézkedéseire, mert a lakosság vásárlóereje is drasztikusan csökken – nyilatkozta Vladimir Vučković gazdasági szakértő.

– A bérek reális értéke tavaly augusztusban volt a legmagasabb, azóta folyamatosan csökken. A közszférában dolgozók fizetése az idén januárban 5,4 százalékkal volt alacsonyabb, a teljes fizetéstömeg pedig ebben a szektorban 6,1 százalékkal esett vissza a munkaerő-létszám csökkenése miatt.

A vásárlóerő is tovább csökkent, sőt már a Szerbiai Nemzeti Bank (SZNB) által megszabott célérték alsó határán van. A gazdasági szakértő úgy véli, hogy emiatt a jegybanknak meg kell változtatnia monetáris politikáját.

Vučković elmondta, hogy a jelenlegi helyzetben Szerbiának egyik legnagyobb esélye gazdasági mutatóinak javítására a gépkocsik és a kapcsolható járművek gyártásában keresendő. Mint megjegyezte, e téren valósul meg az ország legnagyobb exportja, viszont itt is a termelés dinamikussá tételére lenne szükség.

– Az ipari termelés fellendítése lehetne jelen pillanatban a szerbiai gazdaság egyik mentsvára, mivel az utóbbi időszakban ebben az ágazatban figyelhettünk meg leginkább növekedést – nyilatkozta a szakember.

Több gazdasági szaktekintély is úgy véli, hogy ez utóbbi kijelentést visszafogottsággal kell kezelni, hiszen még nem látott napvilágot az ország januári külkereskedelmi áruforgalmát taglaló közlemény.