2024. április 16., kedd

Nagy adósok a (rég) tönkrement vállalatok

Szerbia Adóhivatalának a nagyobb adósokról (húszmillió dinárnál magasabb összeggel tartozók) nemrég közzétett listáján csaknem harminc közép-bánáti vállalat neve is szerepel, amelyeknek összesen több mint három és fél milliárd dináros adóhátralékuk van. De szinte biztosra vehető, hogy ennek az összegnek a felét sem lehet majd megfizettetni, mivel 2,4 milliárd dinárral olyan vállalatok tartoznak, amelyek vagy csődeljárás alatt vannak vagy felszámolták őket.
A körzet legnagyobb adósa az adóhivatal felé az egykor jó hírű nagybecskereki Banat kereskedelmi vállalat, amelyben a Gazdasági Bíróság végzése nyomán 2009-ben indult csődeljárás – az adóhivatal kezdeményezésére. A több száz dolgozót foglalkoztató nagyvállalatnak jelenleg egyetlen munkaviszonyban levő dolgozója van, jogi képviselője pedig a csődeljárási igazgató.

Csak az adósság maradt utánuk (Fotó: Kecskés István)

Csak az adósság maradt utánuk (Fotó: Kecskés István)

A lista második helyezettje a Naftagas-Montaža, amely egykor Jugoszlávia legnagyobb csővezeték-építő vállalata volt. Ismerték őket külföldön is. Két évtizeddel ezelőtt azonban vita támadt a dolgozók és a vezetőség között, majd a kollektíva két részre szakadt. A sztrájkok és az igazgatóváltások után lejtőre kerültek. Számlájukat 2005-ben zárolták, 2010-ben csődeljárást indítottak, kétszáz munkás pedig az utcára került. Többszöri eladási kísérlet után sem sikerült gazdát találni a vállalat vagyonára.
Az Udarnik harisnyagyár hatvanmillió dinárral tartozik az adóhivatalnak, annak ellenére, hogy már eladta a felszerelés java részét. A harisnyagyárban 2009 óta tart a csődeljárás. Eddig négyszer próbálták vagyont eladni, közben az eljárás már több millió dinárt emésztett fel. Jugoszlávia 18 harisnyagyára közül a szlovén Polzella mögött a másodikként tartották számon. Fénykorában évente húszmillió pár harisnyát készítettek, a gyár dolgozóinak a száma akkoriban elérte az ezret. Nagybecskereken az első gyárak között magánosították 1993-ban. A magánosítást azonban 2005-ben megsemmisítették, és a vállalat újra az állam kezébe került, amely azonban rossz gazdának bizonyult, így csakhamar leállt benne a termelés.
A nagyobb adósok között van a Jugoremedija gyógyszergyár, (207 millió dinárral), a Cukorgyár (200 millió), az IPOK keményítőgyár (199 millió), továbbá a Minel-Fepo, a Begej hajógyár, az Autobanat utasszállító vállalat, a Sörgyár (ZIP), a Gvožđar, Luxol…
A nagyobb adósok között vannak olyan vállalatok is, amelyekben még folyik termelés. Ezek sorába tartozik többek között a Radijator fűtőtestgyár (276 millió dinár adóssággal), a Vojvodinaput (262 millió dinár), a Beohemija-Inhem (86,4 millió).
A régió csődeljárás után felszámolt vállalatainak az adóssága megközelíti a 450 millió dinárt.