2024. április 24., szerda

Kanizsán lesz az egyik átrakóállomás

A hulladéklerakónak 2017-ig kell elkészülnie

Az idén megkezdi a hulladéklerakó kiépítését a Regionális Hulladéktároló Kft., ahová hat községből gyűjtik be a szemetet. A szállítás költségeinek lefaragása érdekében a jövő évben három átrakóállomás is épül, amelyek közül az egyik Magyarkanizsa községben, a másik kettő Zentán és Topolyán lesz. Kikić Andrea igazgatónő ismertette a kft. munkatervét, amelyet a magyarkanizsai képviselő-testület legutóbbi ülésén is elfogadtak.

– A Regionális Hulladéktároló Kft. feladata a regionális hulladéklerakó és kísérő elemeinek kiépítése, ami magában foglalja a komposztálót, valamint a válogatóüzemet. Ezenkívül három átrakóállomást is építünk, melyek közül az egyik Magyarkanizsa területén fog elhelyezkedni. Erre azért van szükség, hogy általuk csökkentsük a szállítási költségeket, oly módon, hogy például Magyarkanizsa esetében a kanizsai szemeteskocsikkal az átrakóállomásra szállítják a szemetet, ott átrakják rolókonténerekbe, és úgy szállítják a szabadkai központi hulladéklerakóba. Ezenkívül hulladékudvarok is épülnek majd, ahova a lakosok a nagyobb méretű háztartási hulladékot tudják elvinni, például bútordarabokat. Itt fogjuk átvenni az építkezési és az úgynevezett zöldhulladékot, valamint a lakosoknak ide kell hozniuk a háztartási veszélyes hulladékot is, amelyet a törvénnyel összhangban már nem szabad keverni a nem veszélyes hulladékkal. Ami a 2015-ös évet illeti, idén kell elkezdeni a lerakó kiépítését, ugyanis a szerződés szerint a kivitelezőnek 2017. január végéig kell befejeznie a munkálatokat. Ezzel párhuzamosan kell, hogy kiépüljön a többi objektum is, az átrakóállomások és a hulladékudvarok. Mivel ez a két utóbbi építkezés és felszerelés szempontjából jóval egyszerűbb objektum, a kiépítésüket 2016-ra terveztük, s így is egyszerre fognak befejeződni a munkálatok – mondta a kft. igazgatója.

Az igazgatónőtől megtudtuk, hogy az átrakóállomások esetében még idén le kell folytatni a közbeszerzést és kiválasztani a kivitelezőt. Ezeknek a kiépítésére a pénzeket az európai uniós IPA-alapból biztosítják, ebből kifolyólag a tender menetét és a szerződés aláírását is az európai delegáció irányítja. A hulladékudvarok kialakítása már az önkormányzatok feladata lesz.