2024. április 20., szombat
BÉGASZENTGYÖRGY

Az Agroživ magával rántja az EKOS-t?

Egyre szövevényesebb a helyzet Bégaszentgyörgyön. Az Agroživ baromfi-feldolgozó vállalat munka nélkül maradt dolgozói majd egy éve sztrájkolnak, pénteken pedig – 27 millió dináros tartozás miatt – zárolták az EKOS kommunális és lakásgazdálkodási közvállalat számláját. Szombaton a községi képviselő-testület ülésén a közvállalat leváltott igazgatónője azt állította, hogy ez azért történt, mert tavalyelőtt – politikai utasításra – a földgáz megfizettetéséből befolyt pénzt az EKOS-nak a baromfivágóhíd számlájára kellett átutalnia.

Béklyó lett a zászlóvivőből (Fotó: Kecskés István)

Béklyó lett a zászlóvivőből (Fotó: Kecskés István)

Gordana Ninković, az EKOS menesztett vezetője a kkt ülésén elmondta, hogy dokumentálni tudja azt, hogy 2013-ban a földgáz megfizettetéséből befolyt összeget a Srbijagas közvállalat helyett az Agroživ számlájára kellett befizetni, amiből aztán a baromfivágóhíd dolgozóinak havi járandóságát fizették ki. Szerinte a helyi parlament utasítására – tehát politikai utasításra – cselekedtek így. Az EKOS-ban persze bíztak abban, hogy az átutalt pénzt majd visszakapják. Annál is inkább, mert annak idején az Agroživtól biztosítéki váltót is kaptak. Két héttel ezelőtt a bírósághoz fordultak, visszakövetelve a 15 millió dináros kölcsönt. Keresetüket azonban a bíróság elutasította, arra hivatkozva, hogy a váltón olvashatatlan aláírás szerepel. A közvállalat új ügyvezető igazgatója Jovan Mandić lett, az ő feladata lesz, hogy minél előbb megoldást találjon a számlájuk zárlatának a feloldására.

Mint ahogy Lázár Jenő (VMSZ) alpolgármestertől hallottuk, az előállt helyzetet elsősorban a községi hatalom és a közvállalat vezetősége közötti rossz kommunikáció okozta, aminek hátterében politikai megosztottság van. Most az első és legfontosabb feladat az EKOS Srbijagas iránti adósságának átprogramozása. Az alpolgármester szerint csakis így állítható helyre a közvállalat rendes működése. A község a jelenlegi helyzetben képtelen segíteni rajtuk.

Bajban a fejletlen község (Fotó: Kecskés István)

Bajban a fejletlen község (Fotó: Kecskés István)

A fejletlen határ menti községben jelenleg két kommunális közvállalat van: az EKOS, a lakásügyek intézése mellett a zöldövezetek és közterületek karbantartását, valamint a fűtési és a földgázszámlák megfizettetését végzi, a Razvoj nevet viselő közvállalat pedig a víz és a szemétszállálítás területén illetékes. Mindkettőben mintegy 40-40 állandó dolgozót foglalkoztatnak. Sokak szerint ésszerűbb volna, ha egy közös vállalat végezné ezeket a feladatokat.
A községi hatalomnak a közvállalatoknál is nagyobb gondja az Agroživ vállalat munka nélkül maradt több száz dolgozójának az ügye, akik tavaly májusa óta sztrájkolnak. Elmaradt béreik kifizetése mellett szociális programot követelnek. A baromfivágóhídon csődeljárás folyik, a létesítmény bérlője a MibrasBG cég a több mint ezer egykori dolgozó közül alig százat alkalmazott.
A munka nélkül maradt dolgozók folyamatosan tiltakoznak. Eredmény nélkül végződtek az alapítóval, a Srbijagas közvállalat vezetőségével folyó többszöri tárgyalásaik. Közben pedig többször bevonultak a községházára. Szombaton is ezt tették volna, de a biztonsági szolgálat dolgozói nem engedték be őket. Jovica Katić, a Függetlenség Ágazati Szakszervezet vezetője és a sztrájkbizottság elnöke tegnap beadvánnyal fordult a községi vezetéshez, amelyben választ kért arra, hogy miért nem vehettek részt a helyi parlament szombati ülésén.