2024. április 18., csütörtök

Németország támogatja az uniós hadsereg létrehozását

A német kormány támogatja az uniós hadsereg létrehozásának gondolatát, de a közös védelmi erőt csak távlati célként tartja elképzelhetőnek, és nem az aktuális biztonságpolitikai helyzetre adott válaszként - derül ki az Európai Bizottság (EB) elnökének felvetésére érkezett első berlini reakciókból.

Keddi sajtóbeszámolók szerint Angela Merkel kancellár, Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter és Urusula von der Leyen védelmi miniszter is nyitott Jean-Claude Juncker EB-elnök javaslatára, miszerint az Európai Uniónak közös hadsereget kellene felállítania ahhoz, hogy komolyan vehető külpolitikai szereplővé váljon.

Angela Merkel egyetért azzal, hogy a biztonságpolitikai kihívásokra közös választ kell adni, és helyes, hogy a tagállamok között mind mélyebb a katonai együttműködés - tájékoztatott a kancellár véleményéről Christiane Wirtz helyettes kormányszóvivő.

Frank-Walter Steinmeier a berlini Der Tagesspiegelnek nyilatkozva felidézte, hogy pártja, a szociáldemokrata párt (SPD) programjában régóta szerepel az uniós hadsereg gondolata. Ugyanakkor a közös hadsereg megteremtése annak ellenére is csak hosszú távú cél lehet, hogy új kihívások és fenyegetések érik az európai békerendet, és a biztonsági stratégiát gyorsan hozzá kell igazítani a változó környezethez - mondta a külügyminiszter.

Urusula von der Leyen még vasárnap, a Juncker-féle felvetéstől függetlenül azt mondta a Deutschlandfunk közszolgálati rádiónak, hogy az uniós tagállamok között a védelmi politikában is egyre szorosabb szövetséget formálódik, és a jövő a hadseregek összefonódása annak kilátásával, hogy egy napon létrejön az európai hadsereg.

A német hadseregben, a Bundeswehrben jelenleg 170 ezer hivatásos katona szolgál, a kormány pedig évente nagyjából 32 milliárd eurót, a hazai össztermék 1,3 százalékát fordítja védelmi kiadásokra.