2024. március 29., péntek
COUNTRYMANES GÁZOLÁS

„Esküszöm, nem tudtam”

– A világra esküszöm, fogalmam sem volt arról, hogy elütöttünk volna valakit. Istenemre mondom, nem tudtam – nyilatkozta kedden az ellene bemutatott váddal kapcsolatban Marko Milićev (1981). A vádlott azzal védekezett, hogy az ütközés pillanatában a visszapillantó tükörből elvakította egy vaku, mivel utasai a gépkocsi hátsó ülésén fényképezkedtek. Szavai szerint nem látta, hogy a híd középső sávjában egy meghibásodott személygépkocsi vesztegel, és amikor meghallotta, hogy autója megütött valamit, azt hitte, hogy csak egy visszapillantó tükröt sodrott el. Kijelentette, hogy nem fogyaszt kábítószert, a baleset estéjén pedig alkoholos italt sem ivott, de azt nem tudta megmagyarázni, hogy miért menekült el a hatóság elől. Az ügyész azon kérdésére, hogy ki volt a tulajdonosa a baleset pillanatában általa vezetett Mini Countrymannak, elutasította a válaszadást.

A Luka Jovanović cserbenhagyásos elgázolásával terhelt Milićev elleni büntetőeljárás február 25-én kezdődött el, ekkor Milićev az összes vádpontban ártatlannak vallotta magát, ugyanúgy, mint ahogyan Bratislav Vesović, Milićev komája és Saša Janković taxisofőr is.

Az ügyészség a vádindítványban Milićevet a közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett bűncselekménnyel és segítségnyújtás elmulasztásával terheli, és tíz év fegyházelzárást indítványozott a férfi számára. Vesovićot bűnpártolással terhelik, és három év elzárást kérnek számára, Janković számára pedig veszélyhelyzet elhárításának elmulasztása miatt kilenc hónap fegyházbüntetést indítványoztak.

A 21 éves Luka Jovanovićot tavaly júliusban gázolták el a belgrádi Branko hídon. A baleset akkor történt, amikor Luka és három ismerőse közösen megpróbálták áttolni Lada típusú személygépkocsijukat – amelynek kitört a kereke – a buszsávba. A vádirat szerint hátulról óránkénti 110 kilométers sebességgel megjelent egy Mini Morris Countryman típusú személygépkocsi, elgázolta Luka Jovanovićot, majd továbbhajtott. A feltételezések szerint a Countryman sofőrje Milićev volt, ezután a férfi először Törökországba, majd pedig Kínába menekült, onnan szeptember elején adták ki Szerbiának. A Countryman öt utasa, akiket bűnpártolással gyanúsítottak, korábban vádalkut kötöttek, és ez alapján négytől nyolc hónapig terjedő időszakra házi őrizetbe kerültek. A balesetet okozó személygépkocsi soha nem került elő.