2024. március 28., csütörtök

Az illemhely hiánya a gyermek fejletlenségéhez vezet

Pakisztánban több mint 40 millió embernek nincs vécéje, emiatt arra kényszerülnek, hogy a szabadban végezzék el a dolgukat, s ez egy vezető UNICEF-tisztviselő szerint az egyik fő oka a gyermekek fejlődésbeli visszamaradottságának.

Negyvenegy millió embernek nincs lehetősége a vécéhasználatra Pakisztánban, emiatt a szabadban könnyítenek magukon, aminek jelentős egészségügyi következményei vannak - jelentette ki Geeta Rao Gupta, a UNICEF igazgatóhelyettese, aki azért utazott Pakisztánba, hogy erre a problémára felhívja a világ figyelmét.

India és Indonézia után Pakisztán a harmadik legnagyobb ország, ahol az emberek arra kényszerülnek, hogy a szabad ég alatt végezzék a dolgukat. Ez a gyakorlat azonban betegségeket terjeszt, bélfertőzések kialakulásához vezet, ami visszaveti a kisgyermekeket a fejlődésben.
Ez konkrétan azt jelenti, hogy a gyerekek sem testileg, sem szellemileg nem fejlődnek megfelelően. A fejlődésben elmaradott gyerekeknél nagyobb a megbetegedések kockázata, nem teljesítenek olyan jól az iskolában, a fejlődésben visszamaradt anyák gyermekei már születéskor hátrányt szenvednek - magyarázta Gupta.

A UNICEF a pakisztáni kormánnyal együttműködve igyekszik javítani az ország higiéniás viszonyain. Kampányokat folytatnak, amelyek arra bíztatják az embereket, hogy minél gyakrabban mossanak kezet, a közösségeket pedig arra bátorítják, hogy építsenek vécéket. 
Az illemhelyek kérdésének megoldása létfontosságú a nők és lányok iskoláztatásánál is: ha a lányoknak túl messzire kell elmenniük, hogy a szabadban nyugodtan elvégezhessék a dolgukat, jobban ki vannak téve a támadásoknak. Ha nincs vécé az épületben, valószínűbb, hogy a lányok nem mennek iskolába - fűzte hozzá Gupta, aki úgy vélte, a vécék megjelenése a lányok számára hatalmas előnnyel járna.