2024. április 16., kedd
BIRKÓZÁS

Lesz olimpiai résztvevőnk!

Az idei, immár olimpiai selejtezős esztendőben a birkózóknak (is) egy kicsit módosult a versenynaptáruk, ezért a szerbiai válogatott felkészülése a szokásos decemberi kezdés helyett januárra csúszott át, a bázis pedig ezúttal is Zenta lett, ahol nyugodt, tehát a sportolók számára ideális környezetben zajlanak az edzések.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A bővebb válogatott számára az első nagy megmérettetés a hétvégén lezajlott Magyar Nagydíj volt Szombathelyen, ahová négy kontinensről rekordszámú versenyző jelentkezett be, tehát ez volt minden idők talán legerősebb Polyák Imre-emlékversenye, ahová Sztojan Dobrev szövetségi edző Frísz Krisztiánt (59 kg) Nagy Tamást (66 kg), Nemes Mátét (75 kg), Nemes Viktort, Báló Petart (80 kg), Dejan Fanjkovićot és Vladimir Stankićot (85 kg) nevezte be. Nem a legerősebb csapattal indult tehát útnak, mert a névsorról hiányzik a regnáló 66 kg-os világbajnok, Davor Štefanek, aki kisebb hátsérüléssel küszködik, és a felkészülésben sem úgy áll, hogy méltóan képviselhesse hazáját.

Mi úgy szoktuk mondani, hogy a bolgár edzőnek manapság igen jól áll a szénája, hiszen több évtized után sikerült ismét világbajnokot faragni egy szerbiai versenyzőből, s ez bizony jórészt az ő érdeme, mert ugyan Davorról mindenki tudta, hogy kivételes tehetség, de azt a munkát, amivel valaki világbajnok lehet, igenis Dobrev erőltette rá.

A világbajnoki cím nagy visszhangot keltett Szerbiában, s ennek ékes bizonyítéka, hogy Štefanekot választották meg 2014 legjobb szerb sportolójának. Ez szép elismerés, de egyben kötelezettség is a jövőt tekintve, hiszen ismét fókuszba került a birkózás, s most mindenki jó eredményeket vár tőletek.

– Szögezzük le, hogy Davor világbajnoki címe nagyon jót tett a szerbiai birkózásnak és a szerbiai sportnak egészében. Én úgy látom, hogy ez a titulus nagy lendületet, motivációt adott a szerbiai válogatottnak, amely immár teljes erőbedobással edz, s a fiúk mindent meg akarnak tanulni.

A zentaiak éremért mennek!

 

A lengyelországi Wałbrzychben március 24. és 29. között rendezik meg idén először az U23-as Európa-bajnokságot, amelyen több vajdasági magyar versenyző is érdekelt. A legnépesebb csoport Zentáról indul, hiszen a csapatban lesz Nemes Máté, Nemes Viktor és Nagy Tamás, akik serényen edzenek Zentán, a válogatott felkészülésén.

Számunkra nem lesz ismeretlen a mezőny, hiszen évek óta ezekkel a versenyzőkkel küzdünk a különböző utánpótlásversenyeken. Mindannyian jó formában vagyunk, ezért mi, zentaiak azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy három éremmel térünk majd haza. Nekem az idén más nagyverseny is lesz, de ez a mostani, U23-as Eb egyáltalán nem zavarja meg a versenynaptáramat, hiszen a következő megmérettetés csak júniusban lesz Bakuban. Ez az I. Európai Játékok, az olimpiai vízumszerzés szempontjából fontos felnőtt-világbajnokságra pedig csak szeptember elején Las Vegasban kerül sor – nyilatkozta a 22 éves Nemes Viktor, s tényleg: tőle, testvérétől és válogatott-társától is jó eredményeket várnak a zentaiak!

Nekem mint edzőnek ez kiváló helyzet, s az én dolgom az, hogy mindent átadjak, amit tudok. Az a véleményem, ha ilyen szinten készülünk, akkor az meg is hozza az eredményét – kezdte Sztojan Dobrev.

Legközelebb az U23-as Eb-re viszed a fiúkat, akik akár három éremről is álmodoznak. Lehetséges ez?

– Végső soron igen, amennyiben szerencsénk is lesz a sorsolásnál. A fiúknak mindenük megvan a jó eredményhez. Ez a verseny meg a mostani, hétvégi Magyar Nagydíj is rendkívül fontos a számunkra, mert az ilyen megmérettetéseken látjuk meg, hol is tartunk, mely hibánkat kell kijavítani. Ez a felkészülés a korábbiakhoz képest egy kicsit később kezdődött, de tudni kell, hogy idén a szeptemberi, Las Vegas-i világbajnokság a legfontosabb verseny, hiszen ott az első hat helyezett olimpiai vízumot is szerez. Ez még azonban a jövő zenéje, addig jól kell dolgoznunk, s akkor nem lesz baj, lesz olimpiai résztvevőnk, a sportág szempontjából ez a legfontosabb.

Tavalytól új szabályok léptek érvénybe a birkózásban, amivel újra dinamikusabb, élvezhetőbb lett a sportág. Te mint edző milyen új trendeket látsz, s mennyire kell ezekhez alkalmazkodni?

– A fiúknak nem győzöm hangsúlyozni, hogy az állóhelyzetből való munkát kell fejleszteni. Ez a birkózás jövője, nem lesz már olyan, hogy csak lökdösik egymást, és a parterre-t várják. Itt tehát a kifinomult taktika nyer majd teret, ezért a taktikát is ehhez kell alakítani. Az is fontos, hogy a bírók gondolkodásmódját érzékeld, mert ahhoz is kell alkalmazkodni.

A magyarok kondícióban és technikában is a világ legjobb birkózóinak számítanak. Tanulhatunk-e tőlük?

– Persze. Szerencsére, kiváló a kapcsolatunk, tavaly is ott készültünk fel, az idén is velük edzünk majd a legfontosabb versenyek előtt. Tatán rendkívüli feltételek vannak, az élelmezés is csúcsminőségű, és olyan versenyzőkkel edzhetünk, akik a világ élmezőnyéhez tartoznak.

Nem először edzőtáboroztok Zentán. Elégedettek vagytok-e a feltételekkel?

– Nagyon jól érezzük itt magunkat. A szálló és a kaja kiváló, és az is fontos, hogy ez egy nyugodt, csendes városka, ahol a fiúknak nem szállnak el másfelé a gondolatai, hanem teljes mértékben a birkózásra összpontosítanak. Bicók Róbert kiválóan oldotta meg az ellátásunkat, Zörgő László pedig besegít az edzőteremben, mindent megkapunk, amit kérünk.

Mindebben a szövetség miként viseltetik irántatok?

– A Szerbiai Birkózószövetség százszázalékosan mögöttünk áll. Nagyon elégedett vagyok, hiszen Željko Trajković elnök valóban mindent megad nekünk, és éhes az eredményekre, az érmekre. Ez egyben feladat is a számunkra, mert a szövetség a nyújtott lehetőségekért cserébe eredményeket vár. Én úgy tartom, amíg ilyen egységesen dolgozik mindenki a birkózás körül, az eredmények nem maradhatnak el.

Magától értetődő, hogy Davortól már elvárjuk a jó eredményt, idén az olimpiai vízumot, de véleményed szerint ki az, aki majd kellemesen meglephet bennünket?

– Szögezzük azért le, hogy óriási munka vár ránk, s nagy dolog, ha mindennek az eredménye is meglátszik majd. Mindenkinek maximális erőbedobással kell készülnie az idén.

Meg kell értetni a fiúkkal, hogy csak a legkeményebb munkával érhetnek el valamit.

– Nem kell elfeledni, hogy igen szorgalmas Maksimović is, aki már két Eb-érmet hozott a hazájának, s itt van Frísz, aki ugyan 30 éves, de továbbra is maximálisan odateszi magát. Franjković most egy súlycsoporttal lejjebb ment, de neki még erősödnie kell, és itt vannak a Nemes fivérek, akik a szerbiai birkózás jövőjét jelentik – fejezte be a szövetségi edző, akinek a végső célja az, hogy a világversenyeken teljes csapattal vonuljon fel. Ehhez azonban még sok munka áll előttük.