2024. április 16., kedd

Megújul Szabadka egyik ékessége

A Szent Teréz-székesegyház rekonstrukciós munkálatait 65 millió dinárral támogatja a Magyar Nemzeti Tanács – Pénteken megállapodást írt alá Szabadka polgármestere és az MNT elnöke
Hajnal Jenő és Maglai Jenő aláírja a szerződést

Hajnal Jenő és Maglai Jenő aláírja a szerződést

Valamivel több mint 65 millió dinárral támogatja a szabadkai Szent Teréz-székesegyház rekonstrukcióját a Magyar Nemzeti Tanács, a munkálatokhoz az anyagi eszközöket a magyar kormány biztosítja.

A szabadkai önkormányzat tavaly már elkészíttette a rekonstrukcióhoz szükséges tervfeladatokat és a teljes villamossági rendszer felújításának tervdokumentációját, és az épület állapotfelmérése is megkezdődött. Pénteken Maglai Jenő, Szabadka polgármestere és Hajnal Jenő, az MNT elnöke megállapodást írt alá arról, hogy az önkormányzat átruházza a feladatok elvégzését a Magyar Nemzeti Tanácsra. A nemzeti tanács a szabadkai püspökséggel együttműködve viszi tovább a projektumot, amelyről már megállapodás született.

A rendelkezésre álló pénzből a templom homlokzatát – amelyen a veszélyes repedés éktelenkedik – és a tornyokat szeretnék az első fázisban rendbe hozni. A székesegyház teljes rekonstrukciója pedig 2-3 éven belül befejeződhet.

Hajnal Jenő, az MNT elnöke a szerződés aláírását követően az újságíróknak elmondta: az új összetételű Magyar Nemzeti Tanács már novemberben fontos feladatként fogalmazta meg a magyarság szempontjából jelentős műemlékek felújításának támogatását. Ezzel összhangban van a nemcsak a szabadkaiak, hanem a bácskai katolikusság szempontjából legfontosabb templom, a Szent Teréz-székesegyház felújításának támogatása. Említést érdemel, hogy a rekonstrukció az idén, vagyis abban az évben kezdődik, amikor Avilai Szent Teréz – Szabadka védőszentje – születésének ötszázadik évfordulóját ünnepeljük.

Mint már említettük, részben már történtek állapotfelmérések, de még fontos vizsgálatokat kell elvégezni, amelyekből kiderül a repedés oka.

Mint elhangzott, a felmérések befejezése, a részletes, teljes rekonstrukciós terv elkészülte után, néhány hónapon belül megkezdődhet a kivitelezés. Ennek nagysága, üteme attól függ, hogy mit állapítottak meg az állapotvizsgálatok során. A teles felújítás 2-3 éven belül befejeződhet.

Mint Szabadka polgármestere hangsúlyozta, ilyen jelentős összeg, mint ez az MNT által biztosított 65 millió dinár még sohasem állt rendelkezésre ahhoz, hogy a Szent Teréz-székesegyház évtizedek óta esedékes felújítását el tudják végezni. A munkálatok befejezése után a megújult templom minden szabadkai polgár büszkeségévé válik.