2024. március 28., csütörtök

Bátorság híján

Kovács Elvira: A munkavállalással és a közszerepléssel a nők hasznosabbnak érzik magukat

A nemzetközi nőnapot 1917 óta március 8-án ünnepeljük. Ezt az ünnepnapot az ENSZ is a világnapok között tartja számon. A nemzetközi nőnap a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja, amikor azokról az asszonyokról is megemlékezünk, akik a XIX. század végén és a XX. század elején áldozatot nem ismerve küzdöttek a nemek közötti egyenjogúságért. Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség színeiben politizál szinte egy évtizede. Azok közé a hölgyek közé tartozik, akik a hagyományos női szerepkör betöltése mellett a karrierépítést, a közéletben való érvényesülést is fontosnak tartják. Az egygyermekes anyával és köztársasági parlamenti képviselővel arról beszélgettünk, hogy hová is jutottak el a nők az utóbbi szinte száz évben.

Kovács Elvira: Van még tanulnivalónk a női szolidaritás terén (Fotó: Molnár Edvárd)

Kovács Elvira: Van még tanulnivalónk a női szolidaritás terén (Fotó: Molnár Edvárd)

Szerbiában a köztársasági és a tartományi parlamentet, illetve a helyi képviselő-testületeket illetően a vonatkozó törvények arra kötelezik a politikai pártokat, hogy választási listáikon a jelöltek harminc százaléka nő legyen, magyarázta Kovács, hozzátéve: az viszont probléma, hogy a végrehajtó hatalomban – köztársasági, tartományi és helyi önkormányzati szinten egyaránt – nem képviseltetik magukat megfelelő arányban a nők. Erről talán maguk a nők is tehetnek, hiszen esetenként nem kellőképpen bátrak és lendületesek ahhoz, hogy magasabb rangú funkciók betöltését is vállalják, emelte ki Kovács, mondván, hogy az egész országban összesen öt női polgármester van.

A magyarázatot arra, hogy miért nem elég bátrak a nők ahhoz, hogy magasabb rangú tisztségeket is megpályázzanak, Kovács Elvira elsősorban a társadalmi körülményekben keresi.

– A nőknek munkájuk mellett egyéb kötelezettségeik is vannak, család, gyerekek, háztartás. Ha egy nőnek van egy-két gyereke, háztartásbeli kötelezettségei és emellett dolgozik is, akkor talán túlságosan megterhelő lenne, ha a politikában, vagy a közéletben is érvényesülni szeretne. Ha valaki főállásban miniszter vagy államtitkár, annak egészen más életmódja van, mint egy alacsonyabb rangú tisztséget betöltő nőnek. Az is lényegesen bonyolítja a dolgokat, hogy az országban kevés olyan napközi van, amely például akár estig is vállalja a gyerekek felügyeletét. Rendkívül fontos a közvetlen család, a szülők és a partner támogatása. A fejlett nyugat-európai országokban, például Ausztriában, Németországban és Svédországban, sokkal hatékonyabban megoldották a gyermekfelügyeleti rendszert és ez jelentősen egyszerűbbé teszi a női közszereplők életét. Németországban a Bundestagban például bölcsőde működik, ahol az ott dolgozó anyák ott hagyhatják gyermekeiket. Az osztrákok pedig jól működő női hálóikról váltak híressé. Ausztriában az aktuális és a valamikori miniszter asszonyok, valamint a parlamenti képviselők, az üzletasszonyok és a civil szférában aktív hölgyek szorosan együttműködnek egymással a női hálókon keresztül, tanácsokkal és konkrét támogatással segítik egymást. Nekünk, szerbiai nőknek, ezt is el kellene lesnünk, van még tanulnivalónk a női szolidaritás és annak jelentőségének terén – fogalmazott Kovács.

Arra a kérdésünkre válaszolva, hogy közszereplőként, egyben anyaként, megfordul-e olykor a fejében, hogy a női emancipáció nehezebbé tette a nők életét, Kovács kifejtette: nincsen szebb dolog az anyaságnál, ugyanakkor kizárólag az otthon melege és az anyaság ma már sok nőt nem elégít ki.

– Hálásak vagyunk azért, hogy mi is dolgozhatunk, hozzájárulhatunk a család jólétéhez, és nem várjuk el, hogy az anyagiakat kizárólag a férfiak teremtsék meg. A munkavállalással és a közszerepléssel a nők hasznosabbnak érzik magukat. Ez nem meglepő, hiszen tudjuk, hogy a kimutatások szerint a házimunkát Szerbiában nagyjából 80 százalékban nők végzik, ezt pedig nem is fizetik meg és nem is mindig ismerik el munkaként. Amikor a VMSZ női fórumának tagozatait látogatom, gyakran hangsúlyozom a hölgyeknek, hogy a politika nem csúnya szó és a politika arra is szolgál, hogy szebbé tegyük társadalmunkat. Jó, hogy egyre több nő van jelen a közéletben, hiszen a férfiakhoz viszonyítva mi másmilyen releváns kérdéseket is felvetünk, nem csak az úgynevezett nagypolitikai témákra összpontosítunk – szögezte le Kovács Elvira.