2024. április 25., csütörtök

Zlatibor áram nélkül, Trsteniknél földcsuszamlás veszélyeztet

A nagyobb folyók vízszintje még nem emelkedett kritikus szintre, a hófúvás okoz gondot több ezer embernek

Szerbia hegyvidékes részein szombaton is problémát okoz a hó, a hóátfúvások. Zlatibor környéke továbbra is áram nélkül – reggelre több mint 10 ezer embert marad villanyenergia nélkül, Kopaonikot és környékét pedig a hóátfúvások elzárták a külvilágtól. A hegyekben két napja havazik, 70 kilométer óránkénti sebességgel fúj a szél, helyenként több kilométeres autósorok alakultak ki.

A folyók vízszintje néhol kritikus szintre emelkedett, az esőzések miatt Trsteniknél földcsuszamlás volt, amely miatt ki kellett telepíteni emberek otthonaikból.

Predrag Marić, a belügyminisztérium rendkívüli helyzetek kezelésével megbízott részlegének vezetője kijelentette, Ub környékén a legkritikusabb a helyzet, ahol a Gračica folyó kilépett medréből. A Gračica lakott települést nem veszélyeztet, mondta Marić.

Tutin községben rendkívüli helyzetet hirdettek ki a havazás miatt, a falusi lakosság 60-70 százaléka áram nélkül maradt, számoltak be a tutini helyzetről a helyi illetékesek.

A havazás és az erős szél Montenegró hegyvidékein is problémát okoz, Horvátországban pedig a tengerparti területeken már napok óta viharos szél fúj.