2024. április 24., szerda

Vezető politikusoknak is játszottak

Budapesten és Brüsszelben is jártak a zentai betlehemezők

Betlehemes játékukkal a Thurzó Lajos Általános Iskola diákjai Horváth László hitoktató irányításával immár hatodik éve vesznek részt a mórahalmi Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány Székely kapuk – Betlehemezés programjában, s az eredményeiknek köszönhetően a közelmúltban Brüsszelben is bemutathatták a 600 éves magyar hagyományt.

A zentai iskolát, emellett tartományunkat és országunkat az idén Tandari Ferenc, az iskola vezetője, illetve László Árpád és Híres Klaudia diákok képviselték az Európai Parlament épületében, ahol erdélyi, osztrák, dél-tiroli, belga és német gyermekekkel közösen egy hagyományos háromkirályok-műsort adtak elő az EP-képviselők előtt.

Közvetlenül az Európa fővárosába történő utazás előtt a vajdasági magyar és erdélyi gyermekek a budapesti Országházba is ellátogattak, ahol dr. Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke és dr. Latorcai János alelnök is megtekintette a játékukat.

Európa fővárosában először az Európai Unió Püspöki Konferenciájának bizottsága fogadta a nemzetközi gyermekküldöttséget – mesélte Tandari Ferenc, ezt követően pedig Martin Schulz, az EP elnöke is megtekintette az előadásukat. Másnap Deli Andor, a Fidesz–KDNP vajdasági uniós képviselője és az RMDSZ képviselői is élvezhették a vajdasági magyar és erdélyi gyerekek bemutatóját.

A kirándulás résztvevői közül a hetedikes László Árpád ecsetelte élményeit. Két éve vesz részt a betlehemes játékokban. Elmesélte, hogy tavaly a hegedűjátékával tette emlékezetesebbé a zentai gyermekek betlehemes játékát. A tehetséges hetedikes tanuló elmondta, hogy valószínűleg sokan gondolják úgy, hogy ez egy unalmas, régimódi dolog, de szó sincs erről, s mindazok, akik így vélekednek, nem figyelnek oda a hagyomány igazi üzenetére. Márpedig ha ügyelnének erre, akkor az ő életük is más irányt venne.