2024. április 20., szombat

Érinthetetlenek

Az aktuálishoz hasonlóan a korábbi kormányok egyikének sem volt elegendő ereje a labdarúgóklubok magánosításához, értékelik az elemzők

Brankica Stankovićtól, a B92 RTV Insajder című műsorának szerkesztőjétől nem vonják meg az egész napos rendőri őrizetet, erősítette meg csütörtöki sajtótájékoztatóján Aleksandar Vučić kormányfő, hozzátéve: ez a kérdés egyébként is kizárólag az illetékes állami szervek hatáskörébe tartozik. A miniszterelnök ezzel Nebojša Čović és Milorad Vučelić, a Crvena zvezda és a Partizan labdarúgóklubok tisztségviselőinek azon kijelentésére reagált, hogy Stankovićnak semmi szüksége rendőri őrizetre. Čović, a Zvezda vezetőségi tagja a Pink TV egyik műsorában több alkalommal is azt fejtegette, hogy miért kell Stankovićot rendőröknek őrizniük. Szerinte erre semmi szükség és egyébként is, a rendőri őrizet rengeteg pénzébe kerül az államnak.

Aleksandar Vučić csütörtöki sajtótájékoztatóján arra is kitért, hogy sem elegendő ereje, sem támogatottsága nincsen a labdarúgóklubok magánosításához. Akármikor előhozakodik ezzel a témával, senki nem áll mellé és senki nem reagál a különböző sértésekre, amelyek számlájára hangzanak el ennek a témának az említésekor, mondta Vučić.

Vesna Mališić, a NIN hetilap újságírója a B92-nek nyilatkozva felidézte, hogy a korábbi kormányfők közül sem volt senkinek elegendő ereje és akarata a labdarúgóklubok kérdésének megoldásához. Kiderült, hogy ez egy érinthetetlen téma, egyik korábbi kormány sem göngyölíthette fel a klubok, a vezetőségi szervekben részt vevő politikusok, illetve a szurkolói csoportok és a szervezett bűnözői körök közötti kapcsolatokat, szögezte le Mališić, mondván: senki nem hajlandó vállalni a konfrontációt a labdarúgóklubok vezetőségével és a szurkolókkal.

Stanković 2009. december 5-e óta huszonnégy órás rendőri őrizetben él. A terepen begyűjtött információk alapján a Belügyminisztérium illetékesei akkor úgy mérték fel, hogy az újságírónő élete veszélyben van. Maga az érintett hosszú ideig kételkedett az értesülések és a hatósági megítélés pontosságában, mindaddig, amíg 2011 elején egy hozzá közel álló személy, egyik legmegbízhatóbb informátora nem közölte vele, hogy Luka Bojović, a zimonyi klán egyik első embere elrendelte a meggyilkolását és már meg is vásárolták a távcsöves puskát, amellyel a gyilkosságot végrehajtanák. Az értesülést a Belügyminisztérium rendőrségi igazgatóságának hivatali bejegyzése is megerősítette. A dokumentumban az áll, hogy egy montenegrói „illetékességű” bűnbanda két távcsöves puskát vásárolt azzal a céllal, hogy kioltsák az újságírónő életét.

A fenyegetések azután váltak mindennapossá, amikor elkezdődött az Insajder az Állam tehetetlensége című sorozata. Ebben az oknyomozó újságírók a Zvezda és a Partizan szurkolói csoportjainak törvénybe ütköző tevékenységét próbálták felgöngyölíteni. A műsort követően a fociszurkolók több alkalommal is megfenyegették Stankovićot, mérkőzések alkalmával a stadionokban rendszeresen skandálták, hogy „olyan vagy, mint egy mérges kígyó, úgy végzed, mint Ćuruvija”. A közösségi oldalakon is válogatott fenyegetések jelentek meg.

A B92 Čović és a labdarúgóklubok egyéb tisztségviselőinek kétkedése miatt a napokban azt kérte a Belügyminisztériumtól, hogy hivatalosan is közöljék, miért van Stankovićnak rendőri őrizetre szüksége.

A B92 Reporter című műsorának újságírói a napokban Zvezdan Terzić, a Zvezda igazgatójának sajtótájékoztatóján azt szerették volna megkérdezni, hogy milyen érzéseket vált ki belőle, amikor a szurkolók az előbb említett fenyegetést skandálják a stadionban. A kérdést végül nem sikerült feltenniük, mivel az egyik jelenlevő szurkoló letépte a B92 mikrofonjáról a szélvédő szivacsot. A B92 újságírói ezt követően azt kérdezték Terzićtől, hogy hogyan történhet ilyesmi egy sajtótájékoztatón, a férfi azonban nem válaszolt, ehelyett megfordult és elhagyta a termet.