2024. április 20., szombat

Március végéig kilencezer fát ültetnek el Óbecsén

Vajdaság területének csupán hat és fél százaléka erdős, de Óbecsén kirívóan kevés – mindössze egy százaléknyi – az erdő és a szélvédett övezett, ami tarthatatlan állapot. A Komunalac Közvállalat most több mint 9000, kétéves, nagyjából kétméteres facsemetét ültet el, amivel 23 kilométernyi út mellett alakítanak ki szélvédett sávot a községben. A leghosszabban – nyolc km-en – a Topolyai útról Pecesorra vezető úton ültetnek fákat, ahol az út mindkét oldalára 5700 akác- és szilfa kerül. A Pecesor és Péterréve közötti, 5,6 km-es nyári út mentén csaknem kétezer facsemete lesz, a bácsföldvári úton 500, a topolyain 400 fával egészítik ki a szélvédett övezetet.

Mint ahogy arról már írtunk, a péterrévei úton, ahol százéves, védett kocsányos tölgy is található, 629 fiatal kocsányos tölgy egy oldalon történő kétsoros ültetésével mintegy két km hosszan pótolják ki a hiányzó fasort, és amikor befejezik Óbecse és Péterréve között a hátramaradt két km-nyi út felújítását, azon a szakaszon is elvégzik a fásítást. Ha ez megtörténik, Óbecse és Péterréve között ismét kocsányostölgy-fasor szegélyezi majd az utat.

Kovács Norbert igazgató elmondása szerint az önkormányzattól 15 millió dinárt kaptak facsemeték beszerzésére, az ültetésre, az elkövetkező öt évben szükséges gondozási munkálatok elvégzésére, de a beteg vagy kitört fák helyére is újakat ültetnek majd ebben az időszakban. A februárban megkezdett kiterjedt faültetést remélhetőleg a hónap végéig befejezik a munkások.