2024. április 19., péntek
Nyemcov-gyilkosság

A nyomozóknak már vannak gyanúsítottjaik

A Nyemcov-gyilkosság ügyében nyomozóknak már vannak gyanúsítottjaik – írta csütörtökön az RBK Daily című orosz napilap. Az üzleti újság beszámolója szerint Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója a gyilkosság óta először jelentette ki, hogy a nyomozóknak konkrét gyanúsítottjai vannak. A titkosszolgálatok vezetője csak annyit közölt, hogy „azok (gyanúsítottak) mindig vannak”, akiket csak az egyik lehetséges elkövetőként tartanak számon.

A lap titkosszolgálati forrásai szerint a rendőrök megtalálták azt a ZAZ Chanse típusú (a Chevrolet Lanos egyik változata), szürkés színű autót, amelyen a feltételezések szerint az elkövető elmenekült. A gyilkosság felderítésével a titkosszolgálatok, a Szövetségi Nyomozó Bizottság (SZKB) és a belügyminisztérium munkatársaiból álló, több mint százfős operatív csoport foglalkozik. Ennek vezetésével az FBI-hoz hasonló SZKB tábornokát, Igor Krasznovot bízták meg. A „komoly” ügyek felderítéséről ismertté vált főnyomozó nevéhez fűződik például a Rosznano elnöke, Anatolij Csubajsz ellen 2005-ben elkövetett merényletkísérlet felderítése. A politikus a meggyilkolt Nyemcovval együtt a fiatal reformerek kormányában dolgozott, majd a Jobboldali Erők Szövetségében is politikai harcostársa volt.

A Nyemcov-gyilkosság esetében felmerült a szélsőségesek szerepe is. Előző nap az interneten megjelent egy videofelvétel, amelyen három fekete símaszkos, fegyveres férfi látható, és egyikük oroszul, eltorzított hangon bejelenti, hogy „a Donyec-medencei partizánok” nevében magukra vállalják a gyilkosságot. Az Orosz Lobogó elnevezésű neonáci csoport amerikai árulónak nevezte Nyemcovot, aki „támogatta a banderista bosszúállókat a Donyec-medencében.” A Donyec-medencében harcoló orosz nacionalistákhoz közel álló oldalakon ugyanakkor azonnal provokációnak és átverésnek nevezték a videót.

A lap emlékeztetett: korábban a hatóságok sem zárták ki, hogy a nacionalistáknak közük lehet Nyemcov megöléséhez. Az ellenzéki politikust a nacionalisták már 2006-ban „az orosz nép ellenségei” közé soroltak.

Az interneten a napokban megjelent egy olyan videofelvétel is, amelyet a Bolsoj Moszkvoreckij-hídon haladó egyik személygépkocsi fedélzeti biztonsági kamerája készített a gyilkosságot követő percekben. Az RBK Daily szerint a kamera rögzíthette a gyilkos segítőit.