2024. április 19., péntek

Peking visszautasítja Obamának a terrorellenes törvényt illető kifogásait

Peking hevesen reagált Barack Obama amerikai elnöknek a kínai terrorizmusellenes törvénytervezetre vonatkozó bírálatára szerdán, megerősítve, hogy az adatvédelmet szolgáló titkosítási kódok kiadását csakis indokolt esetben és szigorú engedélyeztetési eljárás után kérhetnék a hatóságok.

Obama két nappal korábban a Reuters hírügynökségnek adott interjújában nehezményezte, hogy Kínában olyan törvény készül, amely adott esetben a hazaiak mellett a külföldi, köztük amerikai számítástechnikai vállalatokat is kényszerítené arra, hogy fedjék fel titkosítási kódjaikat, s ezáltal megfigyelhetővé, követetővé tennék a felhasználók tevékenységét.

A kínai parlament éves ülésszakának szóvivője, Fu Jing azzal hárította el az amerikai elnök aggodalmát, hogy a hivatkozott 19. paragrafus nem sérti az internetszolgáltatásban érintett külföldi vállalatok érdekeit. Azt hangoztatta, hogy a titkosítás feloldására vonatkozó kérelem kizárólag terrorcselekmények megelőzését és az azokkal kapcsolatos nyomozást szolgálhatja.

Az így szerzett információkat egyedül a közbiztonsági és nemzetbiztonsági szervek használhatják - mondta. Hozzátette: a nyugati országokban, köztük az Egyesült Államokban vagy Nagy-Britanniában bevett dolog, hogy az érintett vállalatoktól titkosítási módszereik kiadását kérik.

Fu haladásnak nevezte, hogy az Egyesült Államok kormánya figyelemmel kíséri a kínai törvényhozás folyamatát, de úgy vélte, Washingtonnak meg kell bizonyosodnia arról, hogy teljes mértékben képben van a történések lényegét illetően. Egyúttal Peking készségét fejezte ki a témában a párbeszédre és az együttműködésre a kölcsönös tisztelet alapján, a kettős mérce elutasításával.