2024. április 16., kedd

Petárdás „operaelőadás” Drezdában

Üvegpalackokkal és petárdákkal dobálták meg feldühödött tüntetők Drezdában a világhírű Semper Operaház előtti téren létesített sátortábort, melynek lakói – közöttük nyolcvan menekült és támogatóik – az idegengyűlölet veszélyeire, valamint a tolerancia fontosságára akarták felhívni a figyelmet. A kelet-németországi városban ugyanis tavaly ősz óta rendszeresek a bevándorlás ellenes tüntetések, amelyeket a bírálói által rasszistának és szélsőségesnek tartott Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) helyi mozgalom szervez.

A mintegy hatezer résztvevővel megtartott hétfői felvonulás után a késő éjjeli órákban Pegida-támogató szélsőjobboldaliak és neonácik egy kis csoportja le akarta rombolni az operaház előtti sátrakat, ami komoly összecsapással fenyegetett. A menekültek és a mintegy ötszáz összegyűlt támogatójuk elleni támadást a rendőrség akadályozta meg. A toleranciatábort – a városi hatóságok döntése nyomán – tegnap lebontották, de egy másik helyszínen újjáépítették.

A drezdai központú mozgalomnak több fiókszervezete van. Támogató csoportjai működnek németországi városokban és külföldön, így Belgiumban, Dániában és Spanyolországban. Ezek a csoportok időnként szintén hallatják a hangjukat. A Drezdában tartott legutóbbi demonstrációval egy időben Lipcsében is felvonultak a Pegida-hívek, akik közül ötöt álarcos férfiak megvertek. Az ottani szervezet, a Legida radikálisabb még a Pegidánál is.

Az észak-belgiumi Antwerpenben – polgármesteri tiltás ellenére – szintén tüntetett a Pegida helyi (flamand) szervezete. Hétfő esti tiltakozó akcióján száz (más forrás szerint kétszáz) ember gyűlt össze egy téren, ahol rendőrök vették őket körbe. Néhányukat le is tartóztatták.

Nagy-Britanniában a hétvégén tartották első felvonulásukat a Pegida-támogatók. A Newcastle-ban rendezett demonstrációjukon mintegy négyszázan vettek részt, de velük szemben csaknem kétezer ellentüntető vonult fel. Bár a két csoportot rendőrök választották el egymástól, mégis történt néhány kisebb incidens, emiatt öt személyt elő kellett állítani.

Az ellentüntetések rendszeresek szinte minden helyszínen. Németországban 2014. október 20-a óta masíroznak rendszeresen a bevándorlás és a menedékjog korlátozásáért, illetve az Európa állítólagos iszlamizálódása ellen szerveződött Pegida tagjai. Kezdetben Drezdában jelentek meg az utcán, később másutt. Az idén januárban azonban megbomlott a táboruk, miután belső torzsalkodás miatt több vezetőjük, tüntetésszervezőjük elhagyta a csoportot, hogy új szervezetet alapítson.

Felvonulásaikon az utóbbi időben egyre kevesebb ember menetel: az első hónapokban akadt olyan nap, amikor 25 ezren is összegyűltek Drezdában. Az elmúlt két hónapban azonban alábbhagyott a Pegida kezdeti lelkesedése, a mozgalom lendülete is megtört.