2024. április 20., szombat

Szabadkán egyeztetett a koalíció

Másodszor ült tárgyalóasztalhoz a VMSZ, a VSZL és a DP vezetője – Folytatódnak a tárgyalások

Szabadkán, a Vajdasági Magyar Szövetség székházában szerdán megtartották a tartományi hatalmi koalíció három pártjának második egyeztetését. A találkozót követő – a VMSZ sajtószolgálata által kiadott – közleményben az áll, hogy a felek figyelmesen áttekintettek minden megoldásra váró vitás helyzetet és egyhangúlag megállapították, hogy meg van a jó szándék a problémák rendezésére. Minden nyitott kérdésről és megoldási javaslatról a tárgyalófelek tájékoztatják pártjaik illetékes szerveit, majd ezt követően folytatódnak a tárgyalások, áll a közleményben.

A megbeszélésen Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a VMSZ elnöke, Nyilas Mihály, a VMSZ elnökségi tagja, tartományi kormányfő-helyettes, Nenad Čanak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga elnöke, Bojan Kostreš, a liga elnökhelyettese és Bojan Pajtić tartományi kormányfő, a Demokrata Párt elnöke vett részt.

A koalíción belüli problémák nem új keletűek (Fotó: Molnár Edvárd)

A koalíción belüli problémák nem új keletűek (Fotó: Molnár Edvárd)

A múlt héten pénteken Újvidéken, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga székházában tárgyalt egymással a három politikai szervezet vezetője, de részleteket a találkozó után nem közöltek.

Mint ismeretes, a VMSZ akkor jelentette be, hogy nem fogja a továbbiakban a koalíció életben tartását szorgalmazni, amikor a kormány egyik ülésén a demokrata kormánytagok távollétében keletkezett hirtelen ligás többség minden előzetes bejelentés nélkül menesztette tisztségéből Takács Mártát, a Vajdasági Erdőgazdaság közvállalat igazgatóját, kinevezett egy új megbízott igazgatót és módosította e tartományi alapítású vállalat statútumát. Pásztor István ekkor azt a feltételt támasztotta a koalíciós tárgyalások megkezdése elé, hogy rendezzék az erdőgazdaság élén történt személycsere miatti gondokat. A koalíción belüli problémák azonban nem új keletűek, a VSZL és a VMSZ közötti feszültség hónapjai előzték meg a legutóbbi incidenst. Čanak pártja nem egyszer beszélt Pásztor leváltásának lehetőségéről, hazaárulással vádolta meg a VMSZ-t, amiért annak képviselője van az Európai Parlamentben, kifogásolta a Szerb Haladó Párttal alkotott köztársasági koalíciót, nem kívánt részt venni a Pásztor István által kezdeményezett ellenzéki-hatalmi egyeztetéseken, melyektől a DP is ódzkodott. A VMSZ arról beszélt, hogy a liga nem tud mit kezdeni magával a politikai színtéren, s hogy az őszi kormányátalakítást saját „étvágyának” kielégítésére, új pozíciók megszerzésére használta fel, nem támogatta a ligától érkező határozatjavaslatokat sem a parlamentben, pontatlannak és értelmetlennek minősítve azokat.