2024. április 19., péntek

Keresik az őztetemeket Radojevónál

Eddig 25 elpusztult állatot találtak, de félő, hogy a végső szám jóval nagyobb lesz
Becslések szerint az elpusztult őzek száma az eddig megtaláltak többszöröse lehet (Fotó: Kecskés István)

Becslések szerint az elpusztult őzek száma az eddig megtaláltak többszöröse lehet (Fotó: Kecskés István)

A magyarcsernyei községhez tartozó Radojevo (Klári) határában ma is folytatódik az elpusztult őztetemek begyűjtése. A munkában a vadászok mellett a helybéliek is részt vesznek. Közben tart a rendőrségi helyszínelés.
Hivatalos közlemény még nincs az esetről, de a vadászok egyöntetű véleménye, hogy a vad pusztulását csakis a rágcsálók ellen szakszerűtlenül elszórt méreg okozhatta. Értesüléseink szerint ismert annak a mintegy negyvenhektáros parcellának a tulajdonosa, illetve bérlője, amelyen a vadpusztulás történt. A vadászegyesületben a napokban ügyvédhez fordulnak, és kártérítési pert indítanak. Első becslések szerint a kár elérheti az ötmillió dinárt.
Magyarcsernye Vadászszövetsége húszezer hektáros területtel rendelkezik, ami az utóbbi években a svájci, németországi és ausztriai vadászok közkedvelt vadászhelye lett. Elsősorban a kilőtt őzekből tartják fenn magukat. A nagyméretű vadmérgezés nagy kárt okozott neki. Mint ahogy Kamenko Milošev fővadász mondja, tavaly körülbelül hétszáz őzet számláltak meg, az idén ez a szám kétszázzal csökken.