2024. április 25., csütörtök

A természetvédők szilfát ültettek

A hétvégén több száz facsemetét telepítettek Moholon
A gyerekek és a felnőttek közösen ültették el a fákat

A gyerekek és a felnőttek közösen ültették el a fákat

A helyibeli Zöldike természetvédelmi civil szervezet szombaton munkaakciót szervezett, amelyen 45 gyermek és felnőtt, köztük nyugdíjasok, 450 darab szilfacsemetét ültettek el Mohol déli végén a főút mellett, a benzinkúttól a péterrévei határdűlőig. Baity Ferenc, a Zöldike vezetője elmondta, hogy a facsemetéket Ada község önkormányzata, a moholi helyi közösség és magánszemélyek támogatásával ültethették el. Az akción az egyesület tagsága mellett részt vettek a moholi nyugdíjas-egyesület, a moholi önkéntes tűzoltó-egyesület, az óbecsei Ekobečej civil szervezet és a Zöld Sziget ökológiai mozgalom tagjai.
– A munkaakció során szilfákat ültettünk a főút mellé, ahol egyelőre nincs zöldövezet, de azt szeretnénk, hogy néhány év múlva már legyen, ezért is telepítettük a facsemetéket. A földbe lyukat fúrtunk, ezekbe helyeztük el a facsemetéket, amelyeket betemettünk, majd azonnal meglocsoltunk. A kisfákat az ültetés után ugyanis legalább egy alkalommal meg kell locsolni. Az elkövetkezőkben az elültetett facsemetéket karbantartjuk, és lemetsszük a felesleges ágakat – közölte Baity Ferenc.
A Zöldike az idén több munkaakciót is szervez. Baity Ferenc elmondta, hogy március 6-án szemétgyűjtési akciót tartanak Moholon. Továbbá őszre folytatják a fatelepítést, mert szerintük nagy szükség van a zöldövezetekre. A helyszíneket egyelőre nem választották ki, erről előbb egyeztetni akarnak a községi kommunális felügyelővel. A szervezet vezetője megjegyezte, hogy minden esetben csak mezőgazdasági művelésre alkalmatlan területre kívánnak növényeket telepíteni, főként facsemetéket.