2024. április 25., csütörtök

Rákellenes egyesület alakult Zentán

Dr. Szabó Erzsébet beszél az alakuló ülésen

Dr. Szabó Erzsébet beszél az alakuló ülésen

A hétvégén bővült a zentai civil közösség eddig is igencsak tarka palettája: péntek este megtartotta alapító ülését Zenta Község Rákellenes Társasága.
Az új civil szervezet elsődleges célkitűzése, hogy a lakosságot kellőképpen tájékoztassa a különböző rákbetegségek megelőzésének, illetve a tünetek korai felfedezésének a módozatairól – nyilatkozta lapunknak dr. mr. sci. med. Szabó Erzsébet kardiológus, s elmondta, hogy a prevenció kapcsán különböző ismeretterjesztő, felvilágosító jellegű előadásokat szándékoznak tartani az elkövetkezőkben. Az egyesület ernyőszervezetével, a Vajdasági Rákellenes Egyesületek Szövetségével együtt pedig talán hatékonyabban tud részt venni a lakosság felvilágosításában – jegyezte meg a szakorvos. Hozzáfűzte, hogy a zentai iskolákban is terveznek előadásokat szervezni a dohányzás elleni küzdelem és a helyes táplálkozás fontosságáról. A doktornő beszélt arról is, hogy az oktatási intézményeken kívül a helyi közösségeket is be szeretnék vonni a tevékenységükbe, hogy minél többen értesüljenek az aktivitásukról. Az egyesület elnöke elmondása szerint ahogyan világszerte, így szűkebb pátriánkban is növekedőben van a daganatos megbetegedések száma, és a századunk folyamán vezető egészségügyi problémává növi ki magát.
Az egyesület megalakulását a zentai önkormányzat vezetői mellett üdvözölte Dušan Radulović, a Vajdasági Rákellenes Egyesületek Szövetségének elnöke, aki az est folyamán a szövetség tevékenységét is bemutatta a jelenlévőknek.
Az alakuló ülésen megválasztották az egyesület szerveit is. Így a szervezet végrehajtó bizottságának az elnök mellett tagjai lettek dr. Perge Aliz bőrgyógyász szakorvos, dr. sci. med. Fenyvesi Attila patológus, dr. Apró Arnold onkológiára szakosodó orvos és dr. Pavlov Dragica radiológus. Az egyesület ellenőrző bizottságába dr. Ivana Naumovot, dr. Szebenyi Tibort és dr. Surján Gusztávot választották.
Az est folytatásában két szakmai előadást is meghallgathattak az érdeklődők. Elsőként mr. med. sci. dr. Siniša Crnogorac, a Vajdasági Klinikai Központ munkatársa beszélt a vastagbél daganatos megbetegedéseiről és ezek megelőzéséről, különös tekintettel a screeningelés nyújtotta lehetőségekre, majd dr. Dejan Jovanović a radiológiás vizsgálatok szerepét hangsúlyozta a rákos megbetegedések korai felfedezésében.