2024. április 24., szerda
KAPCSOLÓDÓ KOMMENTÁRUNK

Így nyaralunk mi?!

Tervez-e idén nyaralást?

Az év elejei foglalások szerint Görögországban fognak nyaralni idén is a legtöbben tájainkról. Görögország, Törökország, Spanyolország a legnépszerűbb külföldi utazási célpontok, Tunézia és Egyiptom a belviszályok miatt vesztett népszerűségéből, helyükre lépett elő Spanyolország. Bulgária lemaradt, mint a borravaló, a horvát tengerpart pedig főleg a saját szervezésben nyaralóknak vonzó. Érdekes, hogy a nyaralók több mint a fele a listavezető két országba utazik utazási irodák közvetítése révén.

Jó hír, hogy szinte az összes országban csökkentek a nyaralás költségei. Törökországban és Görögországban ugyan kisebb mértékű az árcsökkenés, ám Bulgáriában és Tunéziában több mint hat százalékkal estek az utazási árak. Az árzuhanás okát az egész Európát sújtó deflációval magyarázzák. Egyedül Egyiptomban tapasztalható jelentős áremelkedés. Tavaly a biztonsági kockázatok miatt még ingyen sem akartak az emberek a Vörös-tenger partjára utazni, most, a növekvő kereslet miatt több mint 50%-kal nőttek az utazás költségei.

Nem rossz az a hír sem, hogy nagy a versengés az idegenforgalmiak között, így a korai foglalásokkal járó kedvezmény egyre inkább kitolódik, nem csak januárban érvényes, helyenként egészen április végéig élhetünk vele. Júniusban már kezdődik a last minute-időszak, amikor hihetetlen kedvezményekben részesülhetünk. Egyes irodák meglepetésekkel szolgálnak szinte minden héten, amire érdemes odafigyelni. Mások akár évvégéig terjedő törlesztéssel csalogatják a nyaralni vágyókat, s ehhez csatlakoznak a pénzintézetek. Ne a nyaralást halogassa, hanem a törlesztést – hangzik szabad fordításunkban az Intesa bank csábító mottója.

Az alig két hete zárult belgrádi idegenforgalmi kiállításon mindenesetre szép számú, a tavalyinál 15 százalékkal nagyobb forgalmat bonyolítottak le. Szinte meglepően, hisz azt hinnénk, hogy legtöbb turista hitelre nyaral, amit azért mégsem a vásáron üt nyélbe. Aki viszont nyaraláson gondolkodik, annak a leárazások, a hitel lehetősége sokat jelent. Szakemberek szerint ugyancsak terjedőben vannak a „last minute-esek”, akik bevárják az utolsó pillanatot a főidényben, és kivadásszák maguknak a szabadon maradt – immár áron aluli – helyeket. Bizonyosan jól járnak, ha szerencséjük van, és idejüket össze tudják hangolni az „olcsósággal”. Legtöbben azonban nem tudnak lezseren viszonyulni a nyaralás időpontjához más kötöttségeik, vagy egyéb okok miatt. A nagy forgalmat lebonyolító belgrádi vásáron azért bebizonyosodott, hogy Görögországba, Montenegróba kifizetődő a korai helyfoglalás. Az ún. first minute-helyfoglalás különösen a drágább szállodai ellátás esetében előnyös, mert a százalékban kifejezett engedmény ez esetben jelentős. Érdemes továbbá a turisztikai irodák új úticéljaival is élni, mert a bejáródás idején hozzáférhető árakat szabnak meg.

Azt gondolom, az is jó hír, hogy van igény az utazásra, a nyaralásra, noha az emberek egy bizonyos hányada ennek ellenére sem jut el (ki tudja, hányadik éve) sehova. S ez bizony lehangoló. Körkérdésünk is azt bizonyítja, hogy az érdeklődők alig több mint tíz százaléka tudja biztosan, hogy idén is nyaralni fog. A többi vagy biztos abban, hogy nem, vagy reménykedik még, vagy egyáltalán nem is gondolkodik ilyen lehetőségről. Így nyaralnánk mi?! Mindeközben a hétmilliós Szerbiából tavaly csaknem félmillióan pihentek Görögországban, a polgárok közel 1 milliárd eurót költöttek nyaralásra. A Ninamedia közvéleménykutatási iroda adatai szerint az ország lakosságának több mint hetven százaléka nem nyaral, 94 százalékának pedig fogalma sincs, milyen egy telelés, mivel sohasem volt része benne. Nem azért, mert nem szeretné tudni, hanem azért, mert szegények országában él. Sajnos, még az olyan – igaz megtévesztő –, de csábító ajánlatok mellett is el kell mennie, mint a 49 eurós májusi pihenés a görög Pargában útiköltséggel, szállással. S ez már tényleg rossz hír.

Noha a vajdasági magyarok idegenforgalmi szokásairól nem áll rendelkezésünkre kimutatás, úgy tűnik, sokan a néhány napos magyarországi gyógy- vagy wellness fürdőzéssel is beérik. Nincs ebben semmi rossz. Ott is lehet pihenni, lazítani, kikapcsolódni, más kérdés, hogy egy jó hétvégi fürdőzés felér-e a nyaralással.