2024. április 18., csütörtök

Kizárások és elnökváltás a szabadkai szocialistáknál

Az új elnök Nebojša Crnogorac, kizártak két igazgatói székbe jelölt személyt

Új elnöke lett a Szerbiai Szocialista Párt szabadkai városi bizottságának Nebojša Crnogorac személyében. Új vezetőséget választott a pártszervezet, öt magas tisztségben lévő személyt pedig kizártak soraikból.

A hétvégi ülésen kizárták a pártból a párt két városi képviselőjét Duško Stipanovićot és Predrag Bobićot. Ugyanakkor, elhangzott, hogy „frakció alakítása, destruktív lépések és a párt ideiglenes irányító szervével való együttműködés hiánya miatt” „sürgősségi eljárásban” kizárták Tomislav Veljkovićot, Dervo Ahmetovićot és Dragan Božinovićot is.

Nebojša Crnogorac az új elnök elmondta, a most kizárt Stipanović és Bobić nem értették meg a pártban zajló változások fontosságát, ezért engedetlenség miatt kizárták őket.

Dervo Ahmetović és Dragan Božinović kizárása azért is pikáns része a történetnek, mert a városi képviselő-testület jelenleg zajló ülésének napirendje szerint ők a jelöltek a Hőtelep és a Gázművek igazgatói tisztségére.

Crnogorac ezzel kapcsolatban azt mondta, arra kérik koalíciós partnereiket, hogy ne támogassák ezt a javaslatot, ugyanis ők módosítási indítványokat adtak át, amelyekben a Hőtelep élére Pero Rikićet, a Gázművek élére pedig Đorđe Skulart javasolják.

A városi képviselő-testület reggel kilenc órakor kezdődött ülésén azonban nem fogadták el a napirend módosítását, úgyhogy ha a jelenleg zajló szünetet követően mégiscsak napirendre kerülnek az eredeti javaslatok, az érdekes következményeket hozhat magával.

A választási közgyűlésen egyébként jelen volt Branko Ružić a párt főbizottságának tagja és Dušan Bajatović a tartományi pártszervezet elnöke is.