2024. április 25., csütörtök

Roger nem adta a szervát

Roger Federer két játszmában győzte le szombaton Dubajban Novak Đokovićot, amivel idei második, összesen pedig 84. ATP-diadalát ünnepelte. Federer és Đoković mérlege most 20:17 a svájci javára, ám a szerb világelső mégis újabb 120 ponttal növelte előnyét a ranglistán, és ma 3960 ponttal előzi meg hírneves legyőzőjét.

A dubaji döntő ranghoz illő csata volt. Elsőként Novak fenyegetett, hisz a harmadik játékban két breaklabdához jutott, ám a svájci mindkettőt nagyszerű adogatásokkal mentette. A 8. játékban Roger az első alkalmat megragadta, hogy elnyerje riválisa kezdőütését, és a következő játék után az első játszma is az övé volt. A másodikban Novak 4:3-as vezetéséig folyt egyenrangú küzdelem, ekkor, majd a 10. játékban is, Đoković újabb két-két breaklabdát harcolt ki. Federer hármat újra kifogástalan adogatással hárított, egyszer pedig labdaváltás alakult ki, ám a svájci szorongatott helyzetből is telibe találta az alapvonalat. 5:5 után Novak 40:0-ra vezetett, de négy pontot veszített zsinórban, majd kettős adogatási hibával juttatta vezetéshez Federert. Đokovićnak volt alkalma az egyenlítésre, de a hetedik breaklehetőséget sem használhatta ki, mert Federer ismét ásszal mentett, majd a második meccslabdával zárta a találkozót. A 34. évében járó Federer megérdemelten győzött, és Dubajban csúcsnak számító hetedik serlegét nyerte. Roger hétszer diadalmaskodott Wimbledonban és Hallében is, míg Đoković majd másutt próbálkozik az 50. ATP-serleg megnyerésével.

Acapulcóban is váratlan győzteseket avattak. David Ferrer ugyan címvédő volt, de a japán Kej Nisikori számított esélyesebbnek a döntőben. Ferrer már idei harmadik, összesen pedig 24. tornagyőzelmét aratta. A női mezőnyben a sorozatos sérülések miatt pár éve már szinte leírt svájci Bacsinszky Tímea diadalmaskodott. Bacsinszky idei második döntőjében aratta pályafutása 2. WTA-tornagyőzelmét. Korábban 2009-ben Luxemburgban volt bajnok. Dohában is meglepetés történt, hisz a 28 éves cseh Lucie Šafářová nyert, ami pályafutása 6. tornagyőzelme, és amivel, eddigi legjobbjaként, feltör a ranglista 11. helyére. Buenos Airesben az éjjel ért véget a torna, ahol a spanyol Rafael Nadal az argentin Juan Monacóval mérkőzött pályafutása 65. serlegéért. Nadal már visszaszerezte a ranglista 3. helyét Andy Murray-től, akit Nisikori is megelőz. A japánnak ez az eddigi legmagasabb helyezése.

A héten a Davis-kupa első köre miatt nem lesz rangos férfitorna, a nők pedig a mexikói Monterreyben és a maláj Kuala Lumpurban szerepelnek. Monterreyben Ana Ivanović a címvédő és első kiemelt, s a rajton selejtezőst vár. Aleksandra Krunić a francia Pauline Parmentier-vel, a tavaly döntős Jovana Jakšić pedig a szlovák Magdalena Rybárikovával kezd. Ugyanott a háromfordulós selejtezőben indult a magyar Babos Tímea, aki a rajton könnyen nyert az amerikai Sachia Vickery ellen, a 2. fordulóban pedig az este a 25 éves és a ranglistán 139. kolumbiai Mariana Duque-Marinóval mérkőzött. Kuala Lumpurban Bojana Jovanovski próbálkozik, és az 1. fordulóra a selejtezőből vár ellenfelet.

A kis tornák hétvégi hőse Marko Tepavac volt, aki Sarm es-Sejkben az elődöntőben hátrányból győzte le a lényegesen tapasztaltabb és magasabban rangsorolt cseh veterán Jaroslav Pospíšilt, majd e siker szárnyán a döntőben könnyen múlta felül a finn Henrik Sillampaa-t is, és pályafutása harmadik tornagyőzelmét aratta. Az egyiptomi 18 ponttal Tepavac 40 helyet javít, és a ranglistán feltör a 422. helyre, ami eddigi legjobbja. Nem járt sikerrel Szentpétervárott Vesna Dolonc, aki az elődöntőben váratlanul könnyen kapott ki a román Patricia Maria Tigtől, de ő is javít a rangsorban, mint ahogyan Nina Stojanović és Ivana Jorović is, akik a múlt héten szolidan szerepeltek.

DUBAJ. – A férfitorna döntőjében: Federer–Đoković 6:3, 7:5.

ACAPULCO. – A férfitorna elődöntőjében: Nisikori–Anderson 6:2, 3:6, 6:3, Ferrer–Harrison 4:6, 6:0, 6:0, döntő: Ferrer–Nisikori 6:3, 7:5. Nők, elődöntő: Bacsinszky–Karatancseva 6:2, 6:4, Garcia–Sarapova k. n., döntő: Bacsinszky–Garcia 6:3, 6:0.

BUENOS AIRES. – A férfitorna negyeddöntőjében: Nadal–Delbonis 6:1, 6:1, Berlocq–Rola 6:1, 6:3, Almagro–Robredo 6:3, 6:2, Monaco–Cuevas 7:6, 6:7, 6:4, elődöntő: Nadal–Berlocq 7:6, 6:2, Monaco–Almagro 6:3, 6:7, 6:4.

DOHA. – A női torna elődöntőjében: Azarenka–V. Williams 2:6, 6:2, 6:4, döntő: Šafářová–Azarenka 6:4, 6:3.

MONTERREY. – A női torna selejtezőjének 1. fordulójában: Babos–Vickery 6:3, 6:1.

SZENTPÉTERVÁR. – A női ITF-torna elődöntőjében: Tig–Dolonc 7:5, 6:1.

SARM ES-SEJK. – A futures elődöntőjében: Tepavac–Pospíšil 5:7, 6:3, 6:4, döntő: Tepavac–Sillanpaa 6:3, 6:2.