2024. április 25., csütörtök

Elhunyt a közlekedési balesetben megsérült egyik migráns

A niši klinikai központ idegsebészeti osztályán szombaton az orvosok minden igyekezete ellenére elhunyt a Leskovac közeli autóbalesetben életveszélyesen megsérült két migráns egyike, jelentette be vasárnap Zoran Radovanović, a klinikai központ igazgatója. Hozzátette, hogy a másik sérült továbbra is életveszélyes állapotban van és nem tért még eszméletéhez, a kórházban ápolt további négy migráns állapota stabil.

Mint ismeretes, negyvenkét személy sérült meg egy hete abban a közlekedési balesetben, amely keddre virradóra történt Donja Kranjica és Gornja Kranjica települések között, Leskovac közelében az autópályán. A Fiat típusú kisteherautóban 54 migráns és a gépjármű vezetője tartózkodott, ő elmenekült a helyszínről. A zsúfolásig megtelt jármű Grdelica irányából Niš felé közlekedett, amikor valószínűsíthetően gyorshajtás miatt lesodródott az útról, és 100 méterre az autópályától, egy mező közepén felborult. A járműben bangladesi, algériai, laoszi, kasmíri, szíriai, nigériai és mianmari személyek utaztak.

A belügyminisztérium közleménye szerint szombaton Pancsován letartóztatták a kisteherautó vezetőjét M. P. (36) vranjei személyt, aki ellen 30 napos előzetes letartóztatást rendeltek el. A vranjei rendőrség az üggyel kapcsolatban vasárnap további két személyt letartóztatott, M. S.-t (43) és R. P.-t (37), annak gyanújával, hogy részt vettek a balesetben megsérült migránsok csempészésében. A gyanúsítottakat engedély nélküli határátlépés, embercsempészés, közlekedésbiztonság súlyos megsértése és cserbenhagyás bűntettével terhelik, vagyis azzal, hogy segítségnyújtás nélkül hagyták a helyszínen a közlekedési szerencsétlenségben megsérült személyeket.

A rendőrség gyanúja szerint a migránsok Bulgária és Macedónia felől a zöldhatáron keresztül érkezhettek Szerbiába, és valószínűleg Szabadka és a horgosi határátkelőhely felé tartottak. A kisteherautón lopott, niši rendszám volt, a gépkocsi pedig nem volt alkalmas személyszállításra, hanem csupán áruszállításra.

A bevándorlók közül 42 személyt a leskovaci közkórházban láttak el, onnan 6 személyt a niši klinikai központba, 4 személyt pedig Belgrádba szállítottak.