2024. április 25., csütörtök
ÚSZÁS

Doppingbotrány miatt Magyarország végzett az éremtáblázat élén

Gyárfás Tamás szerint így már nincs mit ünnepelni

Egy doppingügy soha nem kívánatos, azaz nem felhőtlen az öröm, hogy ilyen áron bizonyultak a magyar úszók a legeredményesebbnek a decemberi dohai rövidpályás világbajnokságon - mondta Gyárfás Tamás az MTI-nek vasárnap, miután a Nemzetközi Úszó Szövetség, a FINA hat hónapra eltiltotta a brazil Joao Gomest.

A magyar szövetség elnöke, aki egyben a FINA alelnöke, leszögezte, hogy a szabályok egyértelműek. Vagyis Gomes miatt, aki a délelőtti előfutamokban három váltószámban is indult, a brazil váltók eredményét meg kell semmisíteni.

"Még ha mód is  van a fellebbezésre, kizárt, hogy a doppingvétség büntetlenül maradjon" - hangsúlyozta Gyárfás Tamás.

Eszerint pedig módosul a világbajnokság éremtáblázata, amelynek élén így Magyarország végzett 6 arany-, 3 ezüst- és 2 bronzéremmel.

A sportvezető szerint nyilván jóval nagyobb lett volna a boldogság, ha a magyar küldöttség decemberben az összesített eredmények alapján nem másodikként, hanem világelsőként tér haza a vb-ről.

"Ma viszont, így már nincs mit ünnepelni. Ez is a dopping átka. Tudomásul vesszük a hírt, és mint mindenki más, előre tekintünk a nyári, ezúttal 50 méteres medencében zajló kazanyi világbajnokságra, hiszen immár ott kell helytállni" - mondta Gyárfás Tamás.