2024. április 25., csütörtök

Megosztják az orosz társadalmat a Majdan-ellenes tüntetések

A Majdan-ellenes tüntetések nem erősítik, hanem megosztják az orosz társadalmat – figyelmeztetett Dmitrij Oreskin neves orosz ellenzéki politológus a korábbi ukrán hatalmat megdöntő kijevi tüntetések első évfordulóján Moszkva központjában tartott moszkvai akcióról. Az orosz ellenzék vasárnapra hirdetette meg „válságellenes” tüntetését.

Oreskin az RBK Daily című orosz (független) üzleti-politikai napilapnak fejtette ki véleményét, amely arról számolt be, hogy a Kremlhez közeli, nevében is Majdan-ellenes mozgalom az államilag finanszírozott intézményekben dolgozók mozgósításának köszönhetően tudott tömegeket megmozgatni a Kijev-ellenes tiltakozóakcióra. A szervezett tüntetők Oroszország számos régiójából érkeztek Moszkvába, az őket szállító buszok a korábbi években a nagyszabású Putyin-ellenes tüntetéseknek helyet adó Bolotnaja térnél és a Moszkva folyó mentén sorakoztak. A „Nem felejtünk és nem bocsátunk meg” jelszóval tartott meneten állítólag 50 ezren vettek részt.

Az RBK Daily megtudta, hogy a közép-oroszországi régiók közigazgatási vezetőit megkérték, nyújtsanak segítséget a Viktor Janukovics volt ukrán elnök megbuktatásához vezető kijevi tüntetések elleni moszkvai akció résztvevőinek toborzásában. Az egyik terület közigazgatási dolgozóit „megkérték, vegyenek részt a Majdan-ellenes megmozduláson, és vigyenek magukkal a kijevi mozgalmat becsmérlő feliratú plakátokat.” Moszkvai tanároknak is küldtek meghívót a felvonulásra. „Nem csináltunk nagy felhajtást belőle, mert eddig még nem volt rá példa, hogy megbüntették volna a tanárokat az ilyen ravasz meghívók figyelmen kívül hagyása miatt” – árulta el egy szakszervezeti tag.

Az RBK tudósítói a tüntetésen találkoztak Moszkva környéki Krasznoarmejszkból érkezett szakácsokkal, akiket bérautóbusszal vittek az orosz fővárosba, de távolabbról, egyenesen Csecsenföldről is érkeztek tüntetők. A fővárosukból, Groznijból 3 autóbusszal 200 embert szállítottak Moszkvába. A Donyec-medencéből visszatért „felkelők” is részt vettek a tiltakozáson. A felvonulók „A Majdan Oroszország ellenségeinek kell”, „Amerika, vidd el magadnak a Majdant!”, „A fasizmus nem törhet át”, és hasonló feliratok mellett a szakadár népköztársaságok zászlait vitték. Az akción a kormányzó párt, valamint hazafias szervezetek tagjai és több ismert, Kremlhez közeli személyiség is megjelent, közöttük a Putyinnal is jó kapcsolatot ápoló Éjszakai motorosok nevű szervezet „Sebész” becenevet viselő vezetője is.

Oreskin úgy vélte, a Majdan-ellenes mozgalom „azoknak a védekező akciója, akik érzik, hogy elveszítik az ellenőrzést” a társadalom felett. „Az embereket közigazgatási eszközökkel mozgósították, a hangulatot mesterségesen felkorbácsolva hisztériát keltettek.”

A Novaja Gazeta című ellenzéki lap közölte az Értelmiségi Kongresszus nevű ellenzéki szervezet felhívását a vasárnapra Moszkvában és Szentpéterváron, valamint több más orosz nagyvárosban tervezett „válságellenes tüntetés” támogatására. A neves jogvédők és irodalmárok, közöttük Ljudmila Ulickaja világhírű írónő és Lev Ponomarjov, az egyik emberi jogvédő szervezet elnöke által aláírt nyilatkozat szerint a résztvevőknek a háború és a diktatúra ellen kell fellépniük, függetlenül a politikai meggyőződésüktől.

Vasárnapra a parlamentben a második legnagyobb frakcióval bíró kommunista párt is tüntetést szervez, hogy azon a kormány lemondását követelje.