2024. március 29., péntek

A britek bevonulnak, az oroszok behajóznak

Márciusban akár már indulhatnak is Ukrajnába azok a brit katonai kiképzők, akiknek a helyszínre küldését a héten jelentette be David Cameron. A szigetország kormányfője megjegyezte, hogy a kis létszámú alakulat gyalogsági, egészségügyi és logisztikai kiképzéssel segíti az ukrán hadsereget. Közölte: katonái a konfliktusövezettől távol, Nyugat-Ukrajnában állomásoznak majd, a harcokban nem vesznek részt.

Oroszország sem tétlenkedik. Az ukrán válság miatt a Nyugattal rendkívül kiéleződött viszonya miatt a Kreml tovább erősíti pozícióit, sőt katonai jelenlétét az Európai Unióban.

A héten (egy nappal a Cameron-bejelentés után) katonai egyezséget kötött az EU egyik déli tagállamával. A görögök lakta Ciprusi Köztársaságot az eddiginél szorosabb együttműködésre sikerült rávennie. Ezt szerződésbe is foglalták, amelyet Vlagyimir Putyin orosz és Nikosz Anasztasziadesz ciprusi elnök írt alá Moszkvában.  

A két ország korábban is együttműködött már katonai téren, de az új megállapodás még szilárdabb (törvényes) alapot teremt ehhez. Orosz hadihajók időnként eddig is horgonyt vethettek már Limasszol kikötőjében, az ország déli részén. (Hivatalosan: többnyire üzemanyag-utántöltés végett.) Az egyezmény értelmében ezentúl már állomásozhatnak is a földközi-tengeri sziget görögök lakta részén működő kikötőkben. A lehetőséggel állítólag főként azok az orosz hadihajók élnének, amelyek a terrorizmus elleni nemzetközi küzdelemben és a kalózok elleni harcban vesznek részt.

A Putyin–Anasztasziadesz-találkozón szóba került, hogy orosz katonai repülőgépek a jövőben is használhassák humanitárius missziókra és sürgősségi esetekben (például mentőakciókban) a nyugat-ciprusi Pafosz közelében működő Andreasz Papandreu légi támaszpontot.

Szakértők úgy vélik, hogy Moszkva számára azért létfontosságú Ciprus, mert erősíteni akarja pozícióit a Földközi-tengeren. A válság sújtotta sziget régóta lekötelezettje Oroszországnak, amely – az EU-hoz hasonlóan, de Brüsszel rosszallása ellenére – hitelekkel (2,5 milliárd euróval) segíti a helyi kormányt, illetve az állam túlélését. 

A moszkvai megállapodást nem vette jó néven sem az EU, sem a NATO. Ciprus ugyan nem tagja a katonai szövetségnek, de legújabb lépésével a térségben olyan helyzet alakulhat ki, amely további konfliktusokat idézhet elő Oroszország és a Nyugat között. Megtörténhet ugyanis, hogy Limasszol környékén hamarosan hirtelen felélénkül az orosz hadihajók forgalma, katonai repülőgépeié pedig Pafosz térségében. Ez pedig valószínűleg sem a – Dél-Cipruson két hatalmas katonai támaszpontot fenntartó – briteknek, sem a – térség legnagyobb elektronikus felderítő rendszerét itt működtető – NATO-nak nem fog tetszeni.