2024. április 19., péntek

„Ki kell vizsgálni minden lehetőséget”

Fremond Árpád: A tejtermelők egyik napról a másikra nem tudnak alkalmazkodni a gyors előírásváltásokhoz

A Szerbiai Képviselőház mezőgazdasági bizottságának ülésén Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség mezőgazdasággal megbízott parlamenti képviselője szerdán indítványozta, hogy a bizottság erősítse meg azokat az állásfoglalásokat, amelyeket pár héttel korábban megfogalmaztak, vagyis hogy a kormány külön figyeljen oda a tejtermelésben kialakult helyzetre. A képviselő pontosítása szerint a Szerbiai Képviselőház mezőgazdasági bizottsága néhány héttel ezelőtt a hús- és tejtermékekkel kapcsolatban olyan álláspontra helyezkedett, amely értelmében arra kéri a szerb kormányt, hogy akadályozza meg azon termékek behozatalát, amelyek negatívan befolyásolnák a szerbiai termékek felvásárlását. Az állásfoglalásban kitértek arra is, hogy a mezőgazdasági minisztérium vizsgálja meg az árréseket, a Köztársasági Árutartalékok pedig a lehetőségek szerint bizonyos termékekből vásároljon fel egy meghatározott mennyiséget.

Fremond Árpád (Fotó: Molnár Edvárd)

Fremond Árpád (Fotó: Molnár Edvárd)

– Szerdán azt javasoltam a mezőgazdasági bizottságnak, hogy az állam vizsgáljon meg minden egyes lehetőséget, amellyel a tejtermelők helyzetén javítani lehetne. Egyébként a mezőgazdasági minisztériumban már néhány hete megkezdődtek ezzel kapcsolatban a tárgyalások. Szerencsére még nem tartunk ott, amikor állandó jelleggel zártak be felvásárlóhelyeket a tejtermelésben, jelenleg ugyanis csupán néhány napra zárják be őket, de termelőknek egy-két nap kiesés is óriási gondot okoz – mondta Fremond.

Mint ismeretes, a gondok akkor kezdődtek a tej fölvásárlása körül, amikor a szabadkai gyár betársult a belgrádi Imlekbe: követelni kezdte azoknak a minőségre vonatkozó mércéknek a betartását, amelyeket törvény ír elő, csak éppen a termelők nem készültek föl rá. Ha egy-egy átvevőállomáson a tej minősége nem megfelelő, ideiglenesen szünetelteti az átvételt, és ha a termelők utána sem tesznek eleget a követelményeknek, végleg bezáratja az állomást. Sokak szerint azonban az előírásokra hivatkozva igyekszik a gyár megszabadulni a tejtől, mivel túl sok van belőle a piacon.

– Ugyan a minőségnek mindenképpen meg kel felelni, de mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy a termelők egyik napról a másikra nem tudnak alkalmazkodni a gyors előírásváltásokhoz. Bízom abban, hogy a mezőgazdasági minisztérium talál megoldást, és sikeresek lesznek a felvásárlókkal folytatott tárgyalások, nagyon fontos ugyanis, hogy a termelők számára szavatolni tudjuk a folyamatos bevételszerzést – hangsúlyozta a parlamenti képviselő.

A tejtermelőkkel kapcsolatban Fremond megjegyezte, hogy tudomása szerint egyes tejgyárak a tejpénzt sem fizették még ki, és prémium kiosztása is csak a héten kezdődött el. Hozzátette, hogy több évre visszamenőleg mindig megjelennek ezek a problémák, és az sem lett megvizsgálva, hogy milyen stratégia mentén lehetne küzdeni a szóban forgó problémák ellen.