2024. április 19., péntek

Hitelesítés a helyi hivatalban

Továbbra sem kell közjegyzőhöz fordulni a dokumentumokkal
A horgosi helyi hivatalhoz fordulhatnak a helybeliek

A horgosi helyi hivatalhoz fordulhatnak a helybeliek

A képviselőház szerdai ülésén határozatot hoztak arról, hogy 2017. március 1-jéig a hitelesítéseket továbbra is a bíróságok mellett a városházán és a helyi hivatalokban végzik, ami nagy megkönnyebbülést jelent az olyan települések és községek esetében, ahol nincs közjegyző.

Az esős délelőtt ellenére az emberek szerdán is sorban álltak a horgosi helyi irodában, hogy papírügyeiket intézhessék, voltak, aki ismerőseik tanácsára igyekeztek minél előbb hitelesíttetni irataikat, mert már hallottak arról, hogy a közeljövőben ezt talán már csak a legközelebbi közjegyzőirodában, Magyarkanizsán tehetik meg. Szerencsére ettől egyelőre nem kell tartaniuk, a hosszabbításnak köszönhetően még legalább két évig megtehetik ezt helyben is.

– Pénz- és időveszteség volna, ha minden hitelesítésért 14 kilométert kellene utaznunk Horgosról Kanizsára, a messzebb lévő településekről nem is szólva. Egy ismerősömtől, aki utánajárt a dolgoknak, azt hallottam, hogy a közjegyzőnél például nem fogadnak el mást, csak helyben készített fénymásolatokat, feltételezem, azért, hogy azt is megfizettessék – mesélte egy helybeli lakos.

Denč Zorica horgosi anyakönyvvezető szerint is ezzel a döntéssel nagy terhet vettek le a polgárok válláról.

– Közjegyzőiroda egyedül Magyarkanizsán van, ami azt jelenti, hogy az egész községnek minden hitelesítésre váró dokumentummal hozzájuk kellene fordulni. Ez a falvakban élő emberek számára, mint a horgosiak esetében is, többletkiadással járna az utazás miatt, valamint úgy hallottam, maga a szolgáltatás díja sem ugyanaz. Itt, a helyi irodában minden olyan dokumentum hitelesítéséért, ami az egészségügyhöz és az oktatáshoz szükséges, például munkakönyvek fénymásolata a betegkönyvhöz, iskolai beiratkozáshoz, a diákok ösztöndíjához szükséges igazolásokhoz stb., nem fizettetünk illetéket – mondta az anyakönyvvezető.

A meghosszabbításról szóló döntés nemcsak a lakosságnak, hanem az ügyintézést segítő szolgáltatásokat végző cégeknek is kedvez.