2024. április 25., csütörtök

Ukrajna pénzt utalt át a Gazpromnak

Az orosz energiaügyi miniszter elfogadta az Európai Bizottságnak azt a csütörtöki javaslatát, hogy az ukrán energiaügyi miniszterrel közösen tárgyaljanak hétfőn Brüsszelben, és keressenek megoldást a szakadárok által ellenőrzött délkelet-ukrajnai területek gázellátása miatt kirobbant vitára. Az ukrán szakminiszter még nem válaszolt péntek reggelig.

Alekszandr Novak jelezte továbbá: - Fennáll annak a valószínűsége, hogy Oroszország leállítja a gázexportot Ukrajnának, ha a hétfői háromoldalú megbeszélések megkezdéséig Kijev nem utalja át előre a márciusi gázszállítások ellenértékét.

Röviddel később az orosz energiaügyi miniszter azt mondta, hogy értesüléseik szerint Kijev átutalt 15 millió dollárt a Gazprom orosz gázipari cég számlájára márciusi gázszállításra, de ez az összeg jelenleg (magyar idő szerint 7.30 óra körül) még nem érkezett meg.

Mintegy két órával később Szergej Kuprijanov, a Gazprom szóvivője bejelentette, hogy ott van cége számláján az átutalt 15 millió dollár. - Ez egynapi gázexportra elég - tette hozzá. Azt mondta továbbá, hogy vasárnapig rendezett volt az ukrán gázimport és a most beérkezett pénz a hétfői szállításokat fedezi.

A Gazprom orosz állami gázvállalat a múlt héten elkezdett napi 12 millió köbméter gázt szállítani közvetlenül az úgynevezett donyecki és luhanszki köztársaságokba, miután Kijev leállította a szakadárok ellenőrzése alatt álló területek gázellátását a vezetékek megrongálódására hivatkozva. Moszkva szerint ezek a szállítások a Gazprom és a Naftohaz ukrán állami gázvállalat októberi szerződésének keretébe illeszkednek, tehát Kijevnek ki kell fizetnie ezt is.

A Naftohaz erre nem hajlandó, amit azzal magyarázott, hogy nem tudja ellenőrizni sem a leszállított gáz mennyiségét, sem felhasználásának módját.
A Naftohaz a hét elején azzal vádolta meg a Gazpromot, hogy a múlt héten nem szállította le az előre kifizetett földgázt teljes egészében. Az orosz vállalat váaszában közölte, hogy a 219 millió köbméter földgázt két nap alatt leszállítják. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy ha Kijev a továbbiakban nem fizet, két nap múlva gázt sem kap... ami komolyan veszélyeztetheti a gáztovábbítást Európába.

Maroš Šefčovič, az EU energiaügyi biztosának március 2-ára szóló brüsszeli meghívóját a háromoldalú tanácskozásra, csütörtökön hozták nyilvánosságra. Maros Sefkovic azt szeretné elkerülni, hogy az orosz és az ukrán fél esetleges szakítása veszélybe sodorja az Európába ukrajnai tranzittal eljutó orosz földgáz szállítását. A biztos azt javasolta, hogy a felek válasszák el egymástól a kelet-ukrajnai területek gázellátásának kérdését a gázárvitától.