2024. április 23., kedd

Őrizetbe vettek Norvégiában egy iszlamista vezetőt

Őrizetbe vették Norvégiában Krekar molla iszlamista iraki kurd vezetőt bűncselekményre való felbujtás vádjával, miután a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap elleni, tizenkét halálos áldozatot követelő támadást dicsőítette - közölte pénteken a norvég rendőrség.

Az 58 éves Krekar mollát, aki nemrég szabadult egy büntetés-végrehajtó intézetből, miután letöltötte a halállal fenyegetőzés miatt rá kiszabott két év, tíz hónapos börtönbüntetését, csütörtök este fogták el a skandináv ország hatóságai. A rendőrség az NRK norvég televíziós tévécsatornának adott interjúban elhangzottak miatt vette őrizetbe a férfit.

Az NRK szerda este tette közzé az iszlamista vezetővel készített beszélgetését, amelyben Krekar molla a Charlie Hebdo elleni, január 7-én végrehajtott támadással kapcsolatban kijelentette, hogy azoknak, akik karikatúrát készítenek Mohamed prófétáról, meg kell halniuk.

- Persze, hogy örülök annak, ami Párizsban történt - hangsúlyozta az iraki kurd férfi, miután elismerte, hogy hősnek tartja a párizsi öldöklést végrehajtó Kouachi-fivéreket. Hozzátette, hogy akik nem tisztelik a világ lakosságának harminc százalékát (a muzulmánokat), azoknak nincs joguk élni.

A Nadzsmeddín Faradzs Ahmed néven született, gyújtó hangú beszédeiről ismert molla 1991 óta él a skandináv országban. Az Anszár al-Iszlám iraki kurd iszlamista csoport alapítója szerepel az ENSZ és az Egyesült Államok terroristalistáján. Az általa alapított szervezet - amelyet állítólag 2012 óta már nem vezet - 2003 szeptembere után számos merényletet követett el Irakban, és tavaly egyesült az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel.