2024. április 23., kedd

Hiteltörlesztés kezdeti árfolyam szerint

Kedvező változásokat ígér a bankkormányzó a pénzforgalmi szolgáltatásokat igénybe vevő ügyfelek védelmét szavatoló törvény bevezetésével

Jorgovanka Tabaković, a Szerbiai Nemzeti Bank kormányzója bejelentette, hogy március 27-étől kezdve a polgároknak arra lesz lehetőségük, hogy devizazáradékos kölcsöneiket olyan árfolyam szerint tisztázzák, amely szerint annak idején jóváhagyták számukra a hitelt. Erről a pénzforgalmi szolgáltatásokat igénybe vevő ügyfelek védelmére vonatkozó törvény rendelkezik, amelyet a köztársasági képviselőház tavaly decemberben fogadott el, és egy hónap múlva lép hatályba.

Az új jogszabály egyaránt vonatkozik a vállalkozókra, a mezőgazdasági termelőkre és a magánszemélyekre.

– Az új törvény érvényes lesz azokra is, akik korábban, tehát 2012 előtt vettek fel hitelt. Ilyen feltételek mellett az érintettek jelentős megtakarításokra tehetnek szert. Mondjuk, akár havonta ötezer dinárt spórolhatnak meg, ha havonta ötszáz svájci frank törlesztőrészletet kell visszafizetniük, vagy 2400 dinárt takaríthatnak meg, ha euróban törlesztik adósságukat – magyarázta Tabaković asszony.

A bankkormányzó a nyilvánosság előtt felszólította a banki ügyfeleket tömörítő Efektiva szervezet vezetőségét és persze a tagságot is, hogy keressék fel a Szerbiai Nemzeti Bank illetékeseit, ők a kedvükért bármely devizaklauzulához kötött hitelvonal vagy hitelfeltétel esetében bizonyítják, hogy a napokban említett négy törlesztési modell közül az egyik biztosan az ügyfél javát szolgálja.

– Azokról a módszerekről van szó, amelyeket előzőleg a svájci valutában eladósodott polgárok megsegítésére fogalmaztunk meg. Az ügyfeleknek szimulációk segítségével demonstráljuk, hogy a feltételek csakugyan kedvezőek, és a hiteladósok érdekeit szolgálják – nyomatékosította Tabaković.

A bankkormányzó abbéli meggyőződését is kifejtette, hogy a dinár erősödése folytatódni fog, de azt nem ígérhette meg, hogy nem következnek be váratlan változások a nemzetközi pénzügyek alakulásában.

– A szerbiai valuta erősödése sarkalatos, ám néhány nap alatt nem fog javítani a gazdasági-pénzügyi helyzeten. A dinár árfolyamának növekedése mindenképp azokat az intézkedéseket dicséri, amelyeket a Nemzetközi Valutaalap írt elő Szerbiának – mondta a bankkormányzó, aki arra is rámutatott, hogy ha az országnak problémái lesznek a fizetési mérleggel, a valutaalap egymilliárd 168 millió eurót utal az állami tartalékokba.

Tabaković asszony megítélése szerint erre a pénzre nem lesz szükség, hiszen a kormány reformprogramjának megvalósítása elegendő garancia arra, hogy stabilak maradnak a gazdasági viszonyok, ezenkívül nőttek a nemzeti bank tartalékai is.

Végül a bankkormányzó a januári alacsony bérek (amelyek érezhetően kisebbek voltak a tavaly decemberieknél) kapcsán elmondta, hogy ez a jelenség nem tartozik közvetlenül a nemzeti bank hatáskörébe, ezért nem adhat kielégítő választ erre az összetett kérdésre.

– Az EU 44 országában nagy az infláció. Szerbia jelenleg Európa azon kevés országok közé tartozik, amelyeknek erősödik a valutája. Néha a pozitívumokról is beszélhetnénk, ne csak mindig a kritikákra koncentráljunk – „védte ki” a kérdést Tabaković.