2024. április 24., szerda

Nekik jó

Aligha fogják lelkesülten tudomásul venni azok az emberek, akik kénytelenek (a kifizetésében több hónapot is késő) havi 20–30 ezer dináros keresetből élni és családjukat eltartani, hogy a kormány „lefeküdt” azoknak a közvállalatoknak (is), amelyek hosszú évek óta csak halmozzák a veszteségeket, miközben a szerbiai átlagfizetés kétszeresét osztják szét minden elsején, most pedig – a napokban aláírt kollektív szerződés értelmében – csaknem 50 000 dinár kamatmentes kölcsönt kapnak a cégüktől. Mivel nincs nyereségük, az idei évre az említett célra esedékes 1,7 milliárd dinárt a költségvetés, vagyis az adófizető polgárok tömege állja.

A „mindenki megelégedésére” született megoldásról nyilatkozó szakszervezeti vezető azt sem felejtette el hangsúlyozni, hogy ezúttal a kölcsönt vissza fogják fizetni. Ebből az következik, hogy az utóbbi években hasonló összegben kapott vállalati készpénzhitel tulajdonképpen ajándék volt. A térítési kötelezettségről szólva, egyébként, a sorok között érezhető volt a méltatlankodás.

Egy rendes, rendezett országban ilyesmire aligha kerülhetne sor, hiszen ha valaki pénzügyi zavarban van, akkor a bankjához fordul. Ebben az esetben szó sincs a dolgozók méltatlanul alacsony életszínvonaláról, és arról sem, hogy szükség szerint kapna ilyen, nem kis anyagi támogatást. Egyszerűen „alanyi jogon” mindenkinek jár, aki történetesen a villanygazdaságban, vagy a tavalyelőtt félmilliárd euró veszteséges felhalmozó Srbijagasban dolgozik.

A kormány pedig nemcsak hallgat, hanem – amint a kollektív szerződés aláírása is bizonyítja – áldását is adja erre.

Hasonlóan viselkedik a reprezentációt illetően is. A tavalyi év végén ugyanis a miniszterelnök kiadta az egyszemélyi („cári”) ukázt, miszerint a közvállalatok és állami intézmények kötelesek hatvan százalékkal csökkenteni a reprezentációs költségeiket. Mivel mindegyik érintett köteles volt bemutatni az idei esztendőre vonatkozó ügyviteli tervét, mindannyian eleget is tettek ennek a parancsnak. Ugyanakkor „közbeszerzési” pályázatot írtak ki „vendéglátó-ipari szolgáltatásokra”. Talán mondani sem kell, hogy minden esetben a kedvenc kocsmáik nyerték el ezt a megbízatást. Mivel az ilyesmire nem kötelesek engedélyt kérni a pénzügyminisztériumtól, gyakorlatilag azt csinálnak, amit akarnak. Vagyis: ugyanúgy eljárnak ők maguk és kebelbarátaik dőzsölni (mivel közvállalatokról van szó) az adófizetők pénzén, mint ahogyan tették azt az elmúlt hatvan-hetven évben.

A kormány pedig ismét hallgat. Pedig az igazgatók ezzel a húzásukkal tulajdonképpen nevetségessé tették a minisztertanácsot, de mindenekelőtt a magát titói magasságokban képzelő miniszterelnököt.

Sem az egyik, sem a másik oldalt egyáltalán nem érdekli, hogy Szerbiában látványosan nő a szegénységi küszöb alatt élő családok száma, s közülük nem kevésnek olykor csak napi egy étkezésre (sem) futja, míg a párt(ok) (fél)kegyelméből pozícióba kerültek az otthoni csülkös bableves helyett malac- és báránypecsenyét esznek.

A nép mindezt látja, hallja. Tévedés volna azt hinni, hogy ők ezzel nincsenek tisztában, de valahogy úgy viselkednek, mint az egyik zentai gyár munkása, aki a hiperinfláció idején a heti tízmárkás fizetésével dicsekedett, holott mások egész hónapi munkájukért még öt márka (pillanatnyi) értékű dinárt sem kaptak. Ő akkor dölyfösen mondta: „Fáj a …! Nekem jó!”

A többi pedig akár éhen is pusztulhat.