2024. április 25., csütörtök

Megismétlődik-e 2010?

Közép-Bánátban 12 ezer hektárnyi termőföld áll víz alatt

Az utóbbi napok Közép-Bánátban egyre inkább 2010-re emlékeztetnek, amikor is óriási gondokat okozott a belvíz a vidéken és a földek egy részét nem lehetett megművelni. Ennek a legfőbb oka az, hogy 2014-ben a vidéken a megszokottnál 50 százalékkal több csapadék hullott. A szakemberek szerint a talajvíz már tavaly ősszel veszélyeztetett sok parcellát és a föld azóta sem száradt ki. Volt ahol még a kukoricát sem sikerült leszedni.
A szakemberek szerint azonban még sincs akkora veszély, mivel a csatornahálózat sokkal jobb állapotban van, mint négy-öt évvel ezelőtt volt. Úgy tűnik azonban, hogy a tél a végét járja és remélhetőleg már nem lesz nagyobb havazás. Persze az egy hétnél hosszabb időjárási előrejelzés nem megbízható.
A közép-bánáti körzethez tartozó 250 ezer hektár termőföldből 12 ezer hektárnyi van víz alatt, közel százezer hektáron pedig a szükségesnél több nedvesség van. A legtöbb víz Elemér és Aradác környékén, valamint Babatovo, Banatsko Karađorđevo, Molin, Csenta, Knićanin (Rezsőháza), Bégaszentgyörgy és Magyarcsernye határában van. Ezen a részen rendes árvízvédelmi intézkedés lépett életbe. Az említett részeken levő csatornákat a víz gyorsabb lefolyása érdekében a napokban megtisztították.