2024. március 28., csütörtök

Megszólalt a nagyharang

A tiszaszentmiklósi katolikus templom tornyában újra szól mind a négy harang
Reperger Miklós és Szeles Rozália a templomtorony négy harangja mellett

Reperger Miklós és Szeles Rozália a templomtorony négy harangja mellett

Még az Osztrák–Magyar Monarchia idején, 1907-ben épült Tiszaszentmiklóson a Szent József nevét viselő katolikus templom. A katolikus magyarok és a szép számban itt élt svábok temploma száz év alatt igencsak megkopott, svábok már nincsenek a faluban, és a helyi magyarság létszáma is jóval a félezer alá zsugorodott. Az összefogásnak köszönhetően, tartományi és külföldi támogatással a centenárium alakalmából megkezdődtek a felújítási munkálatok, amelyek mind a mai napig nem fejeződtek be. A torony új vörösréz borítást kapott, a beázó palatetőt lecserélték cserépre, a korhadt gerendákkal együtt. A falakat szigetelték, járólapokkal burkolták a padlót. A templom belső falairól két méter magasságig még hiányzik a vakolat. Az omladozó vizes vakolatot a szigetelés alkalmával távolítottak el.

A templomról gondot viselő Egyházi Tanács Reperger Miklós elnökletével folyamatosan dolgozik a templom állagmegőrzésén és felújításán:

Amióta én tudom, több mint húsz éve már, hogy nem szólt a toronyban elhelyezett négy harangból kettő, köztük a legnagyobb. Katolikus egyházunknak és külföldi donációknak köszönhetően 1200 euró ráfordítással felújítottuk, felszereltettük a hiányzó két, elektromágnessel működő, a harangokat megszólaltató berendezést. A legkisebb és a legnagyobb haranghoz szereltük fel az új mozgatórendszert, amely digitális óraszerkezettel van kapcsolatban, és meghatározott időben megszólaltatja a harangokat – mondta Reperger.

Annak idején a tehetősebb hívők adományaiból öntették a harangokat. A most üzembe helyezett legnagyobb harangon a következő felirat olvasható: „Öntette Horváth József és neje Mária 1922-ben, újraöntve 1971-ben.” A kisebb harangokon olvasható feliratok szerint Temesváron öntették a harangokat a múlt század elején.

A harangozó és a parókia gondnoki szerepét Szeles Rozália látja el:

A templomunkban minden vasárnap és parancsolt ünnepnap van szentmise. Mivel a papunk lebetegedett, jelenleg a muzslyai szerzetes atyák járnak ki misézni. Amióta felszerelték az új berendezéseket, mind a négy harangot meg tudjuk szólaltatni gombnyomásra. A déli harangszó és a misére hívó harang mellett halottnak a család kérésére szoktam bekapcsolni a harangokat. Olykor minden két órában kell harangozni – mondta Rozi néni, a harangozó.