2024. április 23., kedd
MAGYAR LABDARÚGÁS

Nikolić az NB I. legértékesebb játékosa

Bohózattal indult az év, de a tavasz csak most kezdődik a magyar élvonalban
A Transfermarkt.de portál 1,3 millió euróra becsülte a zentai Nemanja Nikolić értékét (fotó: vidinstagram)

A Transfermarkt.de portál 1,3 millió euróra becsülte a zentai Nemanja Nikolić értékét (fotó: vidinstagram)

Még el sem kezdődött a magyar labdarúgó-bajnokság első tavaszi fordulója, máris jókat lehetett derülni a hazai futballban uralkodó amatörizmuson. Az év első bajnokiját múlt szombaton a Paks és a Nyíregyháza játszotta egymással, a mérkőzést még decemberből halasztották el a pálya alkalmatlansága miatt. A szabályok az ilyen esetekre egyértelműek: az elhalasztott meccsen csak azok játszhatnak, akik az eredeti összecsapás idején a játékoskeretben szerepeltek.

A nyírségiek azonban erről megfeledkeztek, így Mátyus János vezetőedző már-már azon siránkozott, miért nincsen igazolása, hogy pályára léphessen. A klub nyolc, télen szerződtetett futballistája mellett ugyanis nem játszhatott értelemszerűen az a 11 sem, akik azóta távoztak. Így fordulhatott elő, hogy a kezdőcsapatban két kapus is szerepelt, közülük Volodimir Ovszijenko csatárként 82 percet kapott. De a végén beállt a mezőnybe a harmadik kapus, Hrabina Alex is.

A Nyíregyháza ilyen összetételben is 1:1-es döntetlent ért el, a meccs utáni sajtótájékoztatón pedig Mátyus már a Honvéd tulajdonosának, George F. Hemingwaynek üzent. „Nemsokára találkozunk, Mister, és a csapatom készen áll arra, hogy megmérkőzzön az ön csapatával” – mondta angolul. Mérge érthető, a múlt heti bajnokit ugyanis áprilisban szerették volna lejátszani, de az NB I.-es bizottság elnöke ebbe nem egyezett bele.

A 18. forduló pénteken az MTK–Paks bajnokival kezdődik, szombaton pedig először a Diósgyőr szombathelyi vendégjátéka ígér nagyobb izgalmakat. A hazaiaknál nagy volt a játékosmozgás, a kiesés elleni harcban Dudás Ádám, Leandro Martínez, Raffaele Alcibiade, Andrea Mancini és Laurentiu Branescu sokat segíthet. A vendégeknél a legkülönösebb helyzetben a frissen igazolt Koman Vladimir érezheti magát, aki eddig felnőttmérkőzésen csak egy csapatban szerepelt Magyarországon: 2004–2005-ben 16 évesen a Haladásban.

A címvédő Debrecen Felcsúton játszik, a hajdúságiak a felkészülés során hat mérkőzést játszottak (ötöt a törökországi Belekben, egyet otthon a Fradi ellen), és nem kaptak ki. Izgalmas mérkőzés vár az Újpestre is, amely a tavalyi forma alapján csúcsfavoritja lenne a Pécs elleni hazai mérkőzésnek. A két csapat eddigi 96 mérkőzésén 50 Újpest- és 18 Pécs-győzelem született. Azóta azonban jött Robert Jarni, és a vb-bronzérmes horvát szakember most a téli alapozás után megmutathatja, milyen csapatot épített.

A forduló rangadóján a bajnokesélyes Videoton Győrbe látogat, a Transfermarkt.de adatai alapján az első és a harmadik legértékesebb keret csap majd össze az ETO Parkban. A vendégeknél ott lesz a zentai Nemanja Nikolić, akinek értékét a portál 1,3 millió euróra becsülte, ezzel ő az NB I. legdrágább játékosa. Mellette ott lesz a keretben a CFR Clujtól érkezett macedón válogatott csatár, Mirko Ivanovszki is, azaz biztosan nem unatkoznak a győri védők.

Amíg az ETO kilenc edzőmeccse közül négyet megnyert, háromszor ikszelt és kétszer kikapott, addig a fehérváriak hét mérkőzésből csupán kettőt nyertek meg, és a Dinamo Kijevvel játszottak 0:0-s döntetlent. Igaz, a vereségek sem voltak súlyosak, és szoros mérkőzésen ki lehet kapni a német 1860 Münchentől vagy az orosz Lokomotivtól és CSZKA Moszkvától.

A forduló zárómérkőzésén a Ferencváros Dunaújvárosban vendégeskedik. A hazaiak olyan rutinos játékosokkal erősítettek, mint Hidvégi Sándor, Eppel Márton, Rafe Wolfe, Safet Jahič, Goran Marić és Vaskó Tamás. A Fradi bombaformában van, kilenc felkészülési meccséből nyolcat megnyert, csak a Debrecen elleni 0:0 jelentett kivételt. Thomas Doll edző kellemes problémákkal küzd: Böde Dániel és Benjamin Lauth jó formában van, így lehet, hogy a kétcsatáros játék is előtérbe kerül. És ne feledkezzünk meg arról a középpályáról sem, ahol Gera Zoltán és Hajnal Tamás irányít.

A 18. forduló programja

Február 27., péntek: MTK–Paks (19 óra)

Február 28., szombat: Haladás–Diósgyőr (14 óra), Nyíregyháza–Honvéd (16 óra), Kecskemét–Pápa (16 óra), Puskás Akadémia–Debrecen (16 óra), Újpest–Pécs (18.30)

Március 1., vasárnap: Győr–Videoton (16.30), Dunaújváros–Ferencváros (18.30)