2024. április 25., csütörtök

Az ukrán jegybank feloldotta a bankok devizavásárlásának tilalmát

Az ukrán jegybank feloldotta a bankok devizavásárlásának tilalmát szerdán, néhány órával az intézkedés bevezetése után.

A kijevi állami média szerda dél körül közölte, hogy a jegybank a nemzeti fizetőeszköz, a hrivnya árfolyamának összeomlása közepette a jövő hétig megtiltotta a bankoknak, hogy ügyfeleik megbízásából devizát vásároljanak. A tilalom értelmében a hét utolsó három munkanapján a bankok nem teljesíthették ügyfeleik devizavásárlási megbízásait, vásárolhattak ugyan devizát saját részükre, de naponta csak a szavatoló tőkéjük 0,5 százalékát meg nem haladó értékben.

Az UNIAN hírügynökség nem sokkal szerda éjfél előtt közölte, hogy a nemzeti bank feloldotta a tilalmat, az erről szóló közlemény honlapján jelent meg, indoklás nélkül.
Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök a kormány szerdai ülését megnyitva élesen bírálta az ukrán jegybank döntését a bankközi devizapiac három napra történő bezárásáról, mondván, az tovább súlyosbítja a piaci helyzetet, negatív hatást gyakorol a gazdaságra. Kijelentette, hogy az ukrán piacon elegendő mennyiségű dollár van, a hrivnya árfolyamának gyengülését spekuláció okozta. Jacenyuk arra készült, hogy Petro Porosenko államfő segítségével beszámoltassák Valerija Hontarevát, a jegybank elnökét a helyzetről.

A jegybank egy nappal korábban, kedden szigorította az importőrökre vonatkozó devizaszabályozást is, és korábban azt ígérte, hogy további intézkedéseket tesz a hrivnya árfolyamának védelmére.

A bankközi piacon tavaly a hrivnya dollárral szembeni árfolyama 56,4 százalékkal romlott, míg egy dollár az év elején 8,2850 hrivnyát ért, az év végére már 19 hrivnyába került. Idén további 50 százalékkal gyengült a hrivnya, csak ezen a héten, az első két napon 13 százalékot.

A bankközi piacon kedden 33,8500 hrivnyára erősödött a dollár, a központi bank pedig 31,6345 hrivnyában állapította meg a középárfolyamot, miközben a feketepiacon már 38 hrivnyáért cserélt gazdát a dollár. Szerdán, kora délutánra 30,00 hrivnyára gyengült a dollár a 33 hrivnyás nyitóárról, a központi bank közlése szerint pedig ugyanekkor a dollár középárfolyama 22,8668 hrivnyára esett a keddi 28,7051 hrivnyáról.
A kormány azzal számolt, hogy a dollár idei átlagárfolyama 21,7 hrivnya körül alakul.

Az ukrán jegybank tartalékai már február elejére 6,42 milliárd dollárra csökkentek, így nem sok eszköze maradt a nemzeti fizetőeszköz védelmére.