2024. március 29., péntek

Raúl Castro nemzeti hősnek nyilvánította a „kubai ötök" tagjait

Nemzeti hőssé nyilvánította Raúl Castro kubai elnök a „kubai ötökként" ismert csoport tagjait, akiket kémkedés miatt ítéltek sokévi börtönre az Egyesült Államokban, majd tavaly decemberben, a kétoldalú kapcsolatok rendezése jegyében engedtek szabadon.

Raúl Castro a parlamentben, ünnepélyes körülmények között adta át nekik a legmagasabb állami kitüntetést, a szigetország vezetői pedig állva tapsolták a nemzeti hőssé nyilvánított „ötöket".

Az amerikai hatóságok 1998-ban tartóztatták le őket Floridában, majd három évvel később hosszú börtönbüntetésre ítélték azzal a váddal, hogy Kubának kémkedtek az emigránsok körében.

Az Egyesült Államok 1961 januárjában szakította meg diplomáciai kapcsolatait Kubával, két évvel a Fidel Castro vezette kubai forradalom győzelme után, s 1960-ban vezetett be kereskedelmi embargót a szigetországgal szemben. Barack Obama amerikai elnök és Fidel Castro tavaly december 17-én jelentette be, hogy új fejezet kezdődik a két ország viszonyában, és lépéseket tesznek a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok helyreállítására.

Castro ugyanaznap bejelentette, hogy a Washingtonnal kötött, bebörtönzött kémek kicseréléséről szóló megállapodás keretében hazaérkezett Kubába az Egyesült Államokban 16 éven át börtönben sínylődő három kubai hírszerző. A „kubai ötök" közül kettő már korábban letöltötte büntetését.

A kubai hatóságok emberiességi okokra hivatkozva, az Egyesült Államok kérésére szabadon engedték cserébe Alan Gross amerikai segélymunkást, akit öt évvel ezelőtt, felforgató tevékenység vádjával 15 év börtönre ítéltek. Rajta kívül szabadult még egy közel húsz éve fogva tartott, az Egyesült Államoknak való kémkedésért elítélt kubai származású férfi is, akinek szerepe volt az „ötök" leleplezésében.