2024. április 24., szerda

„Zsarolják Dačićot"

Darko Šarić kitart amellett, hogy politikai konspiráció áldozata

A belgrádi különleges bíróságon szerdán ismét tárgyalási nap volt az összesen 5,7 tonna kokain csempészésével terhelt Darko Šarić ügyében. A vádlott sokadszorra ártatlannak vallotta magát az összes vádpontban, és azt állította, hogy egyesek mumusként, Szerbia legnagyobb szörnyetegeként próbálják feltüntetni őt. A vádak nem tényekre és bizonyítékokra támaszkodnak, az ügyészség a volt államhatalom nyomására állította össze a vádiratokat, mondta Šarić, hozzátéve: „A volt államhatalom azért tette mindezt, mert szükségük volt egy bűnbakra, akit felelőssé tehetnek a Szerbiában történő összes visszásságért, és közben elvonták a közvélemény figyelmét saját gaztetteikről.”

– Ugyanazt várták el tőlem, mint az egyik együttműködő tanútól, hogy bűnösnek valljam magam, és politikusokat vádoljak meg – elsősorban a montenegrói politikai színtérről. Mindez akkor történt, amikor a szerbiai politikai elit nem a legjobb kapcsolatokat ápolta montenegrói kollégáival. Fűt-fát ígértek, csak vádoljak meg montenegrói politikusokat, magát a montenegrói államot és Ivica Dačićot. Azt mondták, ha ezeket a köröket és embereket vallomásomban terhelem, akkor megúszhatom tíz évvel. Nagyon nehéz úgy védekezni, ha az embert mindenfélével terhelik. Ez az eljárás nem lehet igazságos és tisztességes, hiszen politikusokat, médiumokat, elemzőket, pszichológusokat és még asztrológusokat is bevontak az ügybe. Ők ítélkeznek felettem, önök csak a formaságok betartása miatt vannak itt. Az ellenem szóló vádirat a két együttműködő tanú, Nebojša Joksović és Draško Vuković vallomásaira támaszkodik. Joksović és Vuković valótlanságokat állítottak, és ezt bizonyítani is tudom. Vukovićot nem is ismerem, életemben nem találkoztam vele, és ő sem velem. Azért hazudott, mert így szerette volna felmenteni magát azok a vádak alól, amelyeket több országban is felvonultattak ellene. Joksović pedig jó barátom volt, akinek hétmillió eurót adtam kölcsön. Éppen ezért fordult ellenem, hogy nem kelljen rendeznie tartozását. Azt is bizonyítani tudom, hogy Joksović professzionális csaló, több embert is becsapott és meglopott. Mielőtt öcsémet, Duškót letartóztatták volna Montenegróban, Joksović levélben azt tanácsolta, hogy én is legyek együttműködő tanú. Joksović azt is tudta, hogy öcsémet hamarosan letartóztatják – mondta egyebek mellett a bíróságon Šarić.

A kérdésre, hogy honnan volt hétmillió eurója, amit Joksovićnak kölcsönzött, a vádlott közölte: a Hypo Alpe-Adria-Bankban vett fel kölcsönt. „Tiszta” pénzről van szó, emelte ki Šarić, a továbbiakban pedig arról beszélt, hogy a kilencvenes években üzleti életének középpontjában játékgépek, kőolaj, cement és cigaretta állt.

A vádirat kapcsán, amelyben 1,8 tonna kokain Argentínából történő csempészésével vádolják, Šarić azt állította, hogy ezt a Miša Radulovićhoz (Miša Banana) fűződő barátsága miatt állította össze az ügyészség. Radulovićnak pedig az a bűne, hogy kapcsolatban állt Ivica Dačićtyal, tette hozzá a vádlott.

– Ez nem más, mint politikai leszámolás. Radulović baráti kapcsolatokat ápolt Ivica Dačićtyal. Dačićot mindvégig zsarolták a 2008 nyarán készült fényképekkel, amelyeken Radulović társaságában látható. A vádak annyira nevetségesek, hogy nem is tudok többet hozzájuk fűzni – magyarázta Šarić.