2024. április 25., csütörtök

Turisztikai kiállítás után és előtt

Tavaly 7 százalékkal több turista kereste fel Vajdaságot, ennek köszönhetően a külföldiek száma 11 százalékkal nőtt az előző évhez képest a Köztársasági Statisztikai Hivatal adatai szerint. A külföldi vendégeket illetően az első öt ország között szerepel Magyarország, ugyanis 2014-ben 10 600 vendég érkezett az országból, ők 18 500 éjszakát töltöttek a vajdasági szálláshelyeken. Többnyire rövidebb, egy-, két- és háromnapos itt-tartózkodásról van szó, ám ez csöppet sem csorbít a tavaly jegyzett eredményeken.

A budapesti Utazás 2015 kiállításon rendszeresen bemutatkoznak a vajdaságiak, az eredmények most már kitapinthatók  (Fotó: Ótos András)

A budapesti Utazás 2015 kiállításon rendszeresen bemutatkoznak a vajdaságiak, az eredmények most már kitapinthatók (Fotó: Ótos András)

A növekvő látogatottsági mutatók mögött kétségkívül ott vannak a vásári bemutatkozások is. A vajdaságiak rendszeresen részt vesznek a különféle idegenforgalmi kiállításokon. Ezt tették a múlt hét második felében Belgrádban a 37. Nemzetközi Idegenforgalmi Kiállításon, és teszik holnaptól vasárnapig Budapesten, az Utazás 2015 elnevezésű rendezvényen.

A rekordlátogatottságú belgrádi kiállításon naponta szerveztek különféle bemutatókat, bor- és ételkóstolót, miközben látványos szórólapokat osztogattak. A legnagyobb érdeklődés a kultúrhagyaték, valamint Vajdaság folyói és tavai iránt nyilvánult meg, noha a rövidebb lélegzetű pihenések, továbbá a tanyák, csárdák, borutak, tájházak kínálata iránt is szép számban kérdezősködtek – tudtuk meg a szervezetben. A vajdaságiak bemutatkozását illetően újdonság, hogy a szerémségiek az idén először önállóan mutatkoztak be, míg korábban a Vajdasági Turisztikai Szervezettel közösen állítottak ki. A standok mindenesetre fantáziadúsak, csalogatóak voltak, mindegyiken valamire igyekeztek felhívni a figyelmet. Az újvidékiek standjának középpontjában az Exit állt, a szabadkaiakén a bor kapott főszerepet, a pancsovaiakén a júniusi Weifert-napokat harangozták be, a verseciekén pedig a 10. Borfestet reklámozták. Belgrádban bemutatkoztak a karlócai, zsablyai, palánkai, hódsági, temerini, óbecsei, magyarkanizsai, kishegyesi, topolyai, zentai, adai, zombori, nagykikindai... helyi idegenforgalmi szervezetek is, amelyek az előttünk álló hosszú hétvégén csütörtöktől vasárnapig már a magyar fővárosban ismertetik sajátosságainkat, és kínálják a lehetőségeket. A turisztikai szervezeteket hagyományosan elkísérik a borászok és az ajándéktárgy-árusok is. A Vajdasági Idegenforgalmi Szervezet a tanyák, csárdák és borpincék kínálatával fog elsősorban kirukkolni, ám hangsúlyt kap a kultúrhagyaték, a rövidebb pihenő és a gasztronómiai kínálat is.