2024. április 20., szombat

Soros a Galenikára vetette rá szemét?

Soros György, a magyar származású amerikai üzletember is érdekelt a Galenika gyógyszergyár magánosításában – írja a belgrádi média. Sajtóértesülések szerint a Quantum Strategic Partners LTD, a Soros által alapított befektetési alap még októberben értesítette a szerbiai Privatizációs Ügynökséget, hogy érdekelt a gyógyszergyár felvásárlásában. Mellesleg, a Galenika privatizálására további 15 lehetséges vásárló jelentkezett. Annak ellenére, hogy a levél még nem jelent konkrét adásvételi ajánlatot, a szakértők azon a véleményen vannak, hogyha az ügynökség meghirdetné a gyógyszergyár magánosításáról szóló versenypályázatot, Soros csapata komoly ajánlattal rukkolna elő.

Azonban még mielőtt tárgyalóasztalhoz ülnének a felek, az államnak meg kell határoznia, hogy milyen privatizációs modell szerint oldaná meg a Galenika ügyét.

Az amerikai üzletember szándéka azért sem vehető teljes mértékben készpénznek, mivel több komoly gyógyszerészeti vállalat is érdekelt a gyógyszergyár megvásárlásában. Ezek közé a cégek közé tartozik például a szerbiai Gama Sistem, amely már több ajánlatot is eljuttatott a Privatizációs Ügynökséghez. Megemlíthető a svájci Rose vállalat szerbiai leányvállalata is, vagy a magyarországi VMD Kórházi Technológia nevű cég is. Ez utóbbi egészségügyi beruházások tervezésével, kivitelezésével foglalkozik, valamint a legjelentősebb márkafüggetlen orvostechnikai gépműszerek és kórházi fogyóanyagok beszállítójaként tevékenykedik Magyarországon.

Továbbá itt van a máltai Terra Partners Asset Management, amely mellesleg a montenegrói Telekom egyik főrészvényese, valamint a kajmán-szigeteki Worldwide Oppurtunity Alap főnöksége is egyben.

Az említettek mellett további két ajánlat érkezett Szerbiából, valamint egy-egy Kanadából és Bulgáriából.

Emlékeztetőül: Soros először a média révén vált ismertté Szerbiában, még akkor, amikor pénzügyi támogatást nyújtott a B92 rádió és televízió megalapítására. Nemrég pedig részt vett a Danube Foods Group felvásárlásában is.