2024. március 28., csütörtök

Kiszolgáltatott fotósok

Emlékezünk még a fényképezést tiltó táblákra, amelyek katonai létesítményeken, stratégiai objektumokon, például hidakon, fölüljárókon, villanytelepeken stb. voltak kitűzve? Hát mostantól ilyen táblákkal kellene elárasztani Magyarország közterületeit, mert ott immár tilos olyan fényképet készíteni, amelyen emberek látszanak, olyanok, akik előzőleg nem adták hozzájárulásukat, hogy szerepeljenek egy elkattintott fölvételen. Történik ez most, amikor már a kisiskolások is fotózásra (is) alkalmas maroktelefonokkal járják az utcákat, és szinte minden embernél van kép fölvételezését lehetővé tevő eszköz, és amikor a nagy nemzetközi fotópályázatokon gyakori kategória az úgynevezett utcai jelenet, amely kissé elképzelhetetlen az „utca embere nélkül”.

Igaz, ezt az igencsak furcsa törvényt még tavaly tavasszal meghozta a törvényalkotó, viszont most a kormány által javasolt törvénymódosítás már lehetővé teszi az engedélye nélkül lefotózott személynek, hogy beperelje a fotóst, és a bíróság gyorsított eljárásban elmarasztalhatja az „illegális” fénykép készítőjét, pénzbüntetést szabhat ki rá, és a fölvétel megsemmisítésére kötelezheti.

Elképzelem az orwelli képzeletet felülmúló jelenetet: a mit sem sejtő turista hevesen kattintgat egy közterületen, egyszer csak hozzálép az „antifotós” kommandó egyik tagja, lefoglalja fényképező eszközeit, majd bíróság előtt megszámolják, hány személy is látszik a csúcsforgalomban készült fölvételein, azt megszorozzák egy bizonyos szorzószámmal, ami alapján kiróják a fényképezéstől örökre elrettentő pénzbüntetést, memóriakártyáit elkobozzák, és össznépi mulatság keretében megsemmisítik. Az lenne a hab a tortán, hogy a delikvenst potenciális visszaesőként nyilvántartásba venné az „Embertnefotózz! Hivatal”, de nem készíthetne róla archiválható arcképet, ha nem adja beleegyezését. Vagy más: újságíróként elmegyek egy falunapra, ott lefotózom a bulizó tömeget, netán le is közlöm a lapomban, erre sajtópörökhöz hasonló eljárások sorát zúdítja nyakamba a képen szereplők mindegyike. Kinyuvasztanak, pedig csupán a munkámat végeztem. Vagy turistaként rákattintok a hajdúszoboszlói gyógyfürdőben pancsolókra, aztán meg iszkiri, mert húszezer potenciális följelentő nyomulhat utánam.

Valóban, hogyan készülnek majd az idegenforgalmi prospektusok? A hatóság lezárja és kiüríti a közterületet, amíg a fotós lencsevégre kap egy-egy nevezetes épületet? Vagy csak szürke marha és mangalica szerepel majd a prospektusokban, mert azok engedély nélkül fényképezhetők?

Tény, hogy a mostani törvénymódosítási tervezet a privát szféra védelmével indokolja a demokratikus világban ismeretlen rendelkezését, azzal, hogy „a magán- és családi élet, az otthon, a kapcsolattartás és a jó hírnév tiszteletben tartásához való jogra” hivatkozik. Valószínű, hogy az elképzelt falunapon nem a polgármesternek a föllépő énekesnő dús dekoltázsán sóváran csüggő tekintetét ábrázoló fotót adnám le a szerkesztőségnek, mert nem bulvárlapban dolgozom, de úgy vélem, emberi jogom, hogy fényképet készítsek, magánemberként és szakmabeliként, tehát nem lesifotósként. Ugyanakkor minden embernek, aki közösségi helyen fordul meg, úgyszintén alanyi joga, hogy úgy viselkedjen, hogy ne készülhessen róla kompromittáló fölvétel.

Csakhogy a törvény nem a kiemelt személyek fotóvédelméről rendelkezik, hanem arról, hogy ha a kertben fölállított gumimedencében Sárika lányomat fotózom, és a szomszéd kertben kapáló Mancika néni is látszik a fölvételen, jól bepörölhet, így véve elégtételt, mert például zavarja az udvaromban bagzó macskánk nyávogása.

A közelmúltban egy autópálya menti benzinkút büfése mesélte, hogy gyorshajtáson kapta a rendőrség, de nem kapott büntetést, mert a traffipax által készített fotón látszott a járművezető arca – vagyis engedély nélkül fotózták –, így a hatóság nem kézbesíthette számára a kihágást bizonyító dokumentumot. Röviddel rá a tévében harangozták be, hogy a magyar rendőrség 160 új sebességmérővel újult, ezek a készülékek éjjel-nappal alkalmasak a járművek gyorsaságát kijelezni, fényképet és videót készíteni fölismerhető rendszámmal az autóról, sőt, érzékelik a biztonsági öv anyagát is, így az automatikusan a központi rendszerbe továbbított fotóról az is kiderül, hogy a sofőr és utasa be voltak-e kötve.

Gondolom, az új masinák egyik tulajdonsága, hogy nem készít portrét a volán mögött ülőről, különben a jelenlegi törvényi szabályozás mellett mi értelme lenne az egésznek.