2024. március 28., csütörtök
ZOMBOR VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

Teljes körű online ügyintézés

Tegnaptól elérhető és kezelhető a városi közigazgatás minden adminisztratív tevékenysége a város hivatalos honlapján. A vállalkozók és polgárok nem csupán tájékozódhatnak a szükséges eljárásokról, engedélyeztetésekről, hozzájárulásokról egy-egy kérdéses esetben, hanem elektronikus úton letölthetik a szükséges űrlapokat, nyomban ki is tölthetik és benyújthatják őket.

Irina Burka Parčetić: A polgárok immár otthoni számítógépükön intézhetik ügyeiket az önkormányzat hivatalaiban (Fotó: Fekete J. József)

Irina Burka Parčetić: A polgárok immár otthoni számítógépükön intézhetik ügyeiket az önkormányzat hivatalaiban (Fotó: Fekete J. József)

Mindezt a helyi önkormányzat mellett a svájci székhelyű, állami gazdasági titkárság (SECO) által támogatott Optimus igazgatási központ többéves közös munkája tette lehetővé, amelyen 2013-tól aktívan dolgoztak a városi közigazgatásban.

Slađana Karavdić Kočević, az Optimus igazgató asszonya szerint az elektronikus ügyintézés kétéves előkészítése során összeírták a helyi önkormányzatban a gazdasági és magáncélú ügyintézés minden lehetséges feladatát, majd az ésszerűsítés szellemében csökkentették a szükséges dokumentumok számát, lerövidítették a határidőket, a megreformálás során számos konzultációt tartottak a gazdaság képviselőivel. Az eredmény a város népszerűségének növelése a beruházók előtt az új munkahelyek nyitása érdekében. Az ügykezelés korszerűsítése az Optimus számításai szerint évi szinten a közvetlen és közvetett költségek tekintetében 3,5 millió euró megtakarítást hoz a gazdaságnak.

– A helyi adminisztratív eljárások reformja során számos városi határozatot módosítani kellett, illetve újakat hozni, ami nem megy szempillantás alatt. Át kellett gondolni a teljes ügyintézést, ahol szükség mutatkozott, új alapokra kellett helyezni az eljárásmenetet. A végeredmény, hogy a szükséges területeken jelentős mértékben módosítottuk, és gyorsítottuk a helyi önkormányzat által nyújtott szolgáltatások kezelését, annak módszertanát az uniós elvárásokhoz igazítottuk – mondta el az új szolgáltatás promócióján Irina Burka Parčetić, a városi közigazgatás vezetője.

Az elektronikus ügyintézéshez szükséges minden információ tegnaptól elérhető Zombor város hivatalos honlapján.