2024. március 29., péntek

Az idén megkezdődik a Botra felszámolása

A régió hulladéka az A.S.A. cég által az európai elvárásoknak megfelelően megépített nagykikindai regionális hulladékfeldolgozóba fog kerülni – ebben állapodott nem nemrégiben Óbecse, Ada, Törökkanizsa, Magyarcsernye, Törökbecse, Bégaszentgyörgy és Csóka polgármestere. A találkozón a szakminisztérium, az illetékes tartományi titkárság képviselői, valamint Branislav Blažić, a Környezetvédelmi Bizottság elnöke is jelen voltak.

A Botra szemétlerakó befogadóképessége határán van (Fotó: Fehér Rózsa)

A Botra szemétlerakó befogadóképessége határán van (Fotó: Fehér Rózsa)

A Botra szemétlerakó szanálása évek óta napirenden van Óbecsén. Az időközben megszűnt környezetvédelmi alap 2011 tavaszán 23,5 millió dinárt utalt át az önkormányzatnak a városi szeméttelep felszámolására. Akkor még 46 millió dinárra becsülték a szakemberek a projektum összköltségét, és ennek 55 százalékát kellett volna fedeznie az önkormányzatnak, de a községi kasszából a megadott határidőre nem tudták előteremteni ezt a pénzt. Az alaptól kapott és fel nem használt pénzt az illetékes minisztérium kamatostul követelte vissza az önkormányzattól, de Vuk Radojević polgármester szerint 2013 decemberében sikerült megállapodniuk abban, hogy a 2011-ben jóváhagyott összeget 2015-ig felhasználhassák erre a célra.

A szakemberek 2012 elején egyébként még egyszer utánaszámoltak a szemétlerakó szanációs költségeinek, ekkor már úgy kalkuláltak, hogy a munkálatokhoz a korábbi összegnek több mint a duplájára, pontosan 95 millió dinárra lenne szükség. Az új felállású önkormányzat megbízásából később a Kirilo Savić Intézet is kidolgozott egy projektumot a szeméttelep szanációjára, a Botra felszámolásának és rekultivációjának általuk kiszámolt legújabb költségeit Óbecse az alaptól kapott pénzből, valamint több mint 40 millió dináros banki hitelből fedezi majd.

Vuk Radojević polgármester szerint az önkormányzat immár konkrét lépéseket is tett annak érdekében, hogy a regionális környezetvédelmi problémát jelentő óbecsei Botra szeméttelepre végre lakat kerülhessen. A lezárult közbeszerzési eljárás után most a szanálás első szakasza, azaz a szemétlerakó nagy részének a bezárása következik, erre ígéretei szerint a tervek alapján még az idén sor kerül. A polgármester érdeklődésünkre elmondta: jelenleg a regionális hulladékfeldolgozó ajánlatára vár az önkormányzat, ennek birtokában dől el, mikor és miként kerül sor a projektum befejezésére.