2023. március 26., vasárnap
LABDARÚGÁS

A munkabizottság ma ismerteti az időpontra vonatkozó javaslatát

Ma Dohában áll elő a 2022-es katari világbajnokság időpontjára vonatkozó javaslatával a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) által életre hívott munkacsoport, ugyanakkor a végleges döntést a végrehajtó bizottság hozza majd meg március 19–20-i zürichi ülésén.
Az eredeti, június–júliusi időpontot már a helyszínkiválasztás után sokan támadták a várható nagy melegre hivatkozva. Köztük volt Michel Platini, az európai szövetség elnöke, majd beállt a sorba Joseph Blatter, a FIFA első embere is, Jérome Valcke főtitkár pedig – némiképp előreszaladva – többször úgy nyilatkozott, hogy a vb télen lesz.
A munkacsoport ma véglegesen elvetheti a nyári rendezést, akárcsak az európai klubok (ECA) és az európai profi ligák (EPFL) által javasolt májusi időpontot is, mert már akkor is nagy a forróság.
A két téli dátum közül a november–decemberi abból a szempontból mindenképpen ésszerűbbnek tűnik, hogy a január–februári lebonyolítás esetén a labdarúgás csúcseseménye ütközne a téli játékokkal, amit sem a FIFA, sem a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem szeretne. Thomas Bach, a NOB elnöke a közelmúltban úgy fogalmazott, hogy a FIFA-tól érkezett legutóbbi jelzések szerint nem lesz ütközés.
Az UEFA egyébként már jelezte, hogy kész úgy alakítani a Bajnokok Ligája és az Európa-liga menetrendjét, hogy az a vb téli lebonyolítását ne zavarja, az ECA és az EPFL számára ugyanakkor ez várhatóan komolyabb problémát okozna.