2024. április 20., szombat

Négy hónapot fizet az állam

A kormány elutasította azt a képviselői javaslatot, amellyel a rákos gyermekek szüleinek próbálnának segíteni

Dušan Milisavljević, a Demokrata Párt köztársasági képviselője az egészségbiztosításról szóló törvény módosítására tett javaslatot. A kezdeményezés rákos megbetegedésben szenvedő gyerekek szüleire vonatkozott, számukra garantálta volna a százszázalékos bérkifizetést arra az időtartamra, amíg a gyermek kezelése miatt távol maradni kényszerülnek munkahelyükről. A szerb kormány képviselőházba eljuttatott javaslatában a felvetés elutasítására szólította fel a képviselőket, azzal a magyarázattal, hogy annak elfogadása teljesen kiegyenlítené az átmeneti munkaképtelenség esetében fizetendő bért a munkaképtelenség minden típusánál. A kormány megjegyezte, ilyen megoldást egyetlen kötelező jellegű egészségügyi rendszerben sem tapasztalni. Megállapította azt is, hogy a javaslat elfogadása további pénzforrásokat igényelne, erre pedig a jelen pillanatban nincs lehetőség, hiszen sem a költségvetés, sem a munkáltatók nem képesek a jelen pillanatban szavatolni egy efféle többletkiadást.

Milisavljević február közepén terjesztette a parlament elé a javaslatot, mely lehetővé tette volna a daganatos megbetegedésben szenvedő gyerekek szülei számára, hogy a kezelés ideje alatt távol maradjanak munkahelyükről, a bérüket pedig ne csökkentsék. A javaslat indoklása során a képviselő hangsúlyozta, hogy az érvényben lévő jogszabályok legfeljebb négy hónapos távolmaradást tesznek lehetővé a rákos gyermekek szülei számára, a kezelés viszont rendszerint sokkal hosszabb ideig tart a daganatok és a leukémia esetében.

A demokrata párti képviselő hétfőn a kormány elutasítását követően is optimista kijelentést tett, mint mondta, hisz abban, hogy a kormány álláspontja ellenére is a képviselők többsége támogatni fogja a módosítás jóváhagyását. Mint mondta, igaz, hogy a kormány véleményt formált a törvény kapcsán, ám a parlament az a szerv, amelyik a végső döntést meghozza, s eldönti, melyik jogszabályt fogadja el, és melyiket nem. Aláhúzta, a javaslat továbbra is eljárásban marad a szavazás pillanatáig. Közölte, hogy a javaslat megvalósíthatóságáról tárgyalt Zlatibor Lončar egészségügyi miniszterrel és Verica Lazićtyal, a Köztársasági Egészségbiztosítási Alap igazgatójával is, s e tárgyalások során abban állapodtak meg, hogy keresni kell az ötlet finanszírozásának a lehetőségeit. Kiemelte, számára az a legfontosabb, hogy az illetékes minisztériumnak és az alapnak nem volt semmi kifogása a törvény módosítása ellen, s hogy a találkozón egyetértettek: mindent meg kell tenni az új megoldás bevezetése érdekében. Milisavljević kijelentette, hogy az egészségbiztosítási alapnak időre van szüksége ahhoz, hogy felmérje, mekkora többletkiadást jelentene a törvény ezen új előírásának az alkalmazása, s mint mondta, szerinte ez a felmérés még nem készülhetett el. Reményének adott hangot, hogy a javaslat az előttünk álló hetekben a kormány elutasítása ellenére is a képviselőház elé kerül. Hozzátette: a kormány álláspontja is változhat még.