2024. április 18., csütörtök

A tartományi koalíció utolsó esélye?

Pénteken hármas találkozót tartanak Újvidéken – Pásztor egy feltétel teljesítéséhez kötötte megjelenését, ellenkező esetben pártja elhagyja a koalíciót

Nenad Čanak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga elnöke levelet intézett Bojan Pajtićhoz, a Demokrata Párt elnökéhez, tartományi kormányfőhöz, valamint Pásztor Istvánhoz, a Vajdasági Magyar Szövetség vezetőjéhez és a Tartományi Képviselőház elnökéhez, ebben közös találkozóra invitálja mindkettejüket péntekre, február 27-ére, délre. A levélben a liga vezetője úgy fogalmazott: megannyi nyitott kérdést kell a koalíción belül rendezni a vajdasági polgárok érdekében. Mint közölte, tény, hogy a koalíción belül számos olyan probléma van, amelyről el kell beszélgetni, s melynek kapcsán meg kell találni a megoldásokat. „Mélyen hiszek abban, hogy mindannyiunk közös érdekének számítanak a vajdasági polgárok, intézmények és autonómia érdekei” – értékelte a levélben Čanak.

A nap folyamán Bojan Pajtić és Pásztor István is jelezte, hogy eleget fog tenni a liga felkérésének, ám Pásztor megjelenését egy feltételnek a teljesítéséhez kötötte. Mint mondta, szeretné annak jelét látni, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség továbbra is szívesen látott partner ebben a szövetségben. Pásztor követelte, hogy Takács Mártát, a Vajdasági Erdőgazdaság leváltott igazgatóját állítsák vissza tisztségébe. A Betának adott nyilatkozatában Pásztor azt mondta: ha ma vagy holnap nem rendezik az Erdőgazdaság igazgatójának kinevezése körüli gondokat, a VMSZ kilép a tartományi koalícióból.

– Hajlandó vagyok elfogadni a meghívást abban az esetben, ha értelmét látom a találkozónak. Annak pedig akkor látom az értelmét, ha előtte megoldják a Vajdasági Erdőgazdaság megbízott igazgatójának kinevezése kapcsán felmerült kérdést – húzta alá Pásztor.

Hangsúlyozta, ha mindez nem történik meg, az annak lesz a jele, hogy a VMSZ nélkül is el tudják képzelni a tartományi parlamenti többséget. Ebben az esetben a párt ki fog lépni abból, de mint Pásztor fogalmazott, a többség továbbra is létezni fog a Demokrata Párt, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga és a Boris Tadić által vezetett Szociáldemokrata Párt képviselőinek köszönhetően.

Mint ismeretes, a kormány múlt heti ülésén a VSZL a Fellebbviteli Bíróság döntésére hivatkozva szorgalmazta Takács Márta leváltását és új megbízott igazgató kinevezését. Az ülésen a demokrata képviselők távolmaradásának következtében túlerőbe kerültek a liga tagjai, s megszavazták a közvállalat statútumának módosítását, valamint az új megbízott igazgatónak, Aleksandar Obradovićnak a kinevezését. Pásztor István szerint a Fellebbviteli Bíróság döntése önmagában nem számít problematikusnak, a tartományi kormány döntését pedig kikényszerített határozatnak nyilvánította. Úgy értékelte, hogy a koalíciós megállapodás értelmében a Vajdasági Erdőgazdaságot a VMSZ által meghatározott személy irányítja, a VMSZ pedig Takács Mártát jelöli ismét erre a pozícióra.